Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tragédia v Alpách: Český lyžiar (†51) odtrhol 300 m dlhú lavínu! Úplne ho pochovala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - V rakúskych Alpách dnes došlo k smrteľnému incidentu, keď lavína v lyžiarskom stredisku v spolkovej krajine Korutánsko zasypala lyžiara z Česka. V Salzbursku sa naopak nepotvrdili obavy, že sneh zavalil dvoch ľudí. Informovala o tom agentúra APA.

Aktualizované 21:30 Podľa korutánskej polície sa Čech v čase nešťastia pohyboval "vo voľnom lyžiarskom teréne" v nadmorskej výške okolo 2700 metrov. Ním strhnutá lavína bola široká 150 metrov a dlhá 300 metrov. Správu o úmrtí českého lyžiara ČTK potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake. "Náš zastupiteľský úrad je v kontakte s orgánmi," dodal.

Aktualizované 20:30 Päťdesiatjedenročný český lyžiar dnes popoludní zahynul pod lavínou v rakúskom lyžiarskom stredisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na políciu v spolkovej krajine Korutánsko. Tá rovnako uviedla, že svedkovia pádu lavíny muža vyhrabali, už sa im ho však nepodarilo oživiť.

Nešťastie sa odohralo okolo 13:15 po tom, čo český lyžiar vyvolal pád lavíny, ktorá ho následne strhla a úplne zasypala. Podľa polície sa prizerajúcim ľuďom podarilo muža vyhrabať, následné oživovacie pokusy však boli neúspešné. Pomôcť nedokázali ani privolaní lekári horskej služby.

Lavína sa strhla blízko zjazdovky strediska v Obertauerne

Záchrannú akciu, do ktorej boli nasadené vrtuľníky aj pátracie psy, spustilo oznámenie svedkov o tom, že masa snehu strhla a zasypala dvoch ľudí. Podľa hovorkyne salzburskej horskej služby Márie Riedlerovej je však situácia nejasná a oznámenie sa preveruje.

archívne video

Sneh narobil problémy na cestách v okrese Trebišov (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Doteraz sme nenašli signál," povedala Riedlová s odvolaním sa na lavínový vyhľadávač, ktorý patrí k základnému vybaveniu pre pohyb v horách v zimných podmienkach. Žiadnu stopu doteraz podľa nej nezachytili ani psy. Lavína sa strhla blízko zjazdovky lyžiarskeho strediska v Obertauerne. Miesto je podľa APA obľúbené najmä medzi skialpinistami.

Lavína aj v Korutánsku

Lavína v Korutánsku sa strhla dnes popoludní v lyžiarskom stredisku Mölltaler Gletscher. Podľa záchrannej služby zachytila dvoch lyžiarov, ktorí boli v tej chvíli mimo zjazdovky. Jedného z turistov sa podarilo zo snehu vyslobodiť, po druhom sa naďalej pátra.

Na hore Seekarspitze v spolkovej krajine Salzbursko horská služba dnes popoludní ukončila masívnu záchrannú akciu, ktorú spustilo oznámenie o dvoch osobách pravdepodobne zasypaných lavínou. Tá sa utrhla blízko zjazdovky lyžiarskeho strediska v Obertauerne, miesto je obľúbené najmä medzi skialpinistami. Pracovníci horskej služby sa bezvýsledne snažili nájsť signál z lavínového vyhľadávača. Podľa hovorkyne salzburskej horskej služby Márie Riedlerovej nakoniec akciu, do ktorej boli zapojené vrtuľníky aj pátracie psy, ukončili s tým, že oznámenie o nezvestných sa nepotvrdilo.

Viac o téme: LavínaHorská službaAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu