Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Predseda vlády Robert Fico sa dohodol s Fialom: Oficiálne navštívi Česko aj Áziu

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) sa s českým premiérom Petrom Fialom dohodol na zrealizovaní plnohodnotnej oficiálnej návštevy Česka. Úrad vlády (ÚV) SR o tom informoval na sociálnej sieti.

 

Okrem neformálneho stretnutia s predsedom vlády Českej republiky 🇨🇿 Petrom Fialom počas včerajšieho summitu, absolvoval...

Posted by Úrad vlády Slovenskej republiky on Friday, October 27, 2023

"Potvrdíme tým zaužívanú tradíciu absolvovať prvú oficiálnu návštevu práve do Českej republiky," skonštatoval ÚV. Fico s Fialom sa neformálne stretli počas štvrtkového (26. 10) samitu Európskej únie a taktiež absolvovali aj spoločné stretnutie.

archívne video

Nemal som dôvod spochybňovať nominácie na štátnych tajomníkov, tvrdí Fico (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Návšteva Fica v Česku sa uskutoční v dohľadnom čase

Konkrétny termín oficiálnej návštevy nového slovenského premiéra Roberta Fica v ČR zatiaľ nebol určený, povedal v piatok pražskej spravodajkyni hovorca českého premiéra Petra Fialu Václav Smolka. Fiala v Bruseli poznamenal, že návšteva by sa mala uskutočniť v dohľadnom čase.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Fico, ktorý je od štvrtka (26. 10.) pracovne na samite v Bruseli, absolvuje svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu v pozícii premiéra tradične do Česka. Dohodli sa na tom s Fialom popri rokovaniach Európskej rady v Bruseli. Český premiér po stretnutí vyhlásil, že s Ficom sa zhodli na potrebe pokračovať vo "výbornej spolupráci" medzi svojimi krajinami.

Na tlačovej konferencii po skončení samitu Fiala doplnil, že na mnohé veci budú mať vlády ČR a SR rozdielne názory, musia však hľadať spoločnú reč. "My sme politici. Verejnosť v oboch krajinách od nás chce, aby sme spolu dokázali hovoriť, aby sme dokázali spolupracovať na projektoch v prospech našich občanov a aby sme nenarušili to, čo je na česko-slovenských vzťahoch cenné, a to je priateľstvo, úzka väzba medzi inštitúciami, ľuďmi a nesmierne množstvo kontaktov," vysvetlil predseda českej vlády.

Aktuálny postoji Slovenska k pomoci Ukrajine

Na otázku o aktuálnom postoji Slovenska k pomoci Ukrajine poznamenal, že jedna vec sú deklarácie pred samitom v médiách a druhá vec je realita v Bruseli. "Pred rokovaním Európskej rady počujeme rôzne výroky zo strany politikov a v médiách čítam, kto bude čo blokovať a čo kde povedal maďarský či slovenský premiér. Potom je tu ale nejaká realita na Európskej rade a keď sa pozriete na závery, ktoré sme schválili jednomyseľne, tam vidíte jasné vyjadrenie podpory Ukrajine vrátane potvrdení všetkých záväzkov, ktoré EÚ urobila," povedal Fiala a zdôraznil, že závery podporilo aj Maďarsko a Slovensko.

Predseda slovenskej vlády sa smerom k Ukrajine vyjadruje podľa Fialu v tom zmysle, že je pripravený ju podporovať, ale Slovensko jej už nebude posielať vojenskú pomoc. Je to podľa českého premiéra rozhodnutie, ktoré je potrebné rešpektovať. "Mne a ďalším európskym lídrom ide o to, aby rozhodnutie jednej krajiny neobmedzovalo tie ostatné a neblokovalo spoločnú pozíciu," dodal Fiala s tým, že to sa na práve skončenom samite potvrdilo.

Obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

"V rozumnom čase chcem v rámci zahraničných obchodných ciest pripraviť návštevu krajín ako Vietnam a Čína, potom to bude Stredná a Latinská Amerika, kde malo kedysi Slovensko dobré pozície a bolo silným investorom napríklad na Kube. Zaujímavé možnosti vidím aj vo Venezuele. Pokiaľ ide o Vietnam a Čínu, sú to tradičné destinácie, kde sa Slovensko musí hlásiť," vysvetlil.

Dodal, že navštíviť chce v čo najkratšom čase aj všetky krajiny Vyšehradskej štvorky, a vyjadril ľútosť, že momentálne je činnosť tohto zoskupenia "zmrazená". Fico uviedol, že Fiala ako premiér Česka, ktoré momentálne predsedá V4, nezvolá stretnutie lídrov tohto zoskupenia, pokým nebude jasné, kto zostaví novú vládu v Poľsku.

Podľa jeho slov by však mali pokračovať stretnutia, napríklad na úrovni ministrov financií V4. Lebo práve teraz, počas diskusií členských krajín EÚ o revízii dlhodobého rozpočtu eurobloku, by štyri krajiny s rovnakým názorom na túto revíziu mohli dôraznejšie presadiť svoje záujmy. Bez ich súhlasu by totiž žiaden konsenzus na úrovni EÚ nebol možný.

Viac o téme: Návšteva Robert FicoSmer-SDPeter Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu