Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pripravte sa na prekopanie politickej mapy: Ústavná zmena o voľbách je na spadnutie, KDH tomu môže pomôcť

KDH by mohlo napomôcť ústavnej zmene o volebných obvodoch. Zobraziť galériu (4)
KDH by mohlo napomôcť ústavnej zmene o volebných obvodoch. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško, Getty Images)

BRATISLAVA - Je veľmi reálne, že v nasledujúcom volebnom období dôjde k zmene, o ktorej sa hovorí priam už od čias Vladimíra Mečiara. Bol to totiž práve on, kto ešte v 90. rokoch zaviedol jeden volebný obvod, ktorý podľa politológov favorizuje hlavne strany o tzv. jednom mužovi. Naopak, ak by došlo k zmene na osem volebných obvodov po celom Slovensku, napomohlo by to stranám s rozvetvenými členskými základňami. Bývalá koalícia jeden volebný obvod síce zabetónovala do ústavy, no s prispením terajšej KDH by sa tento stav dal zvrátiť.

archívne video

Pellegrini oznámil nominácie Hlasu-SD na ministrov novej vlády, on chce šéfovať parlamentu (Zdroj: Topky/Raman Leško)

S tým, že k tejto zmene by mohlo dôjsť, prišla TV Markíza. Avizovaná nová koalícia zo Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS bude mať 79 hlasov, čo je o jedenásť menej, aby to bola ústavná väčšina, no s prispením dvanástich poslancov z klubu KDH, ktorý rozhodne fandí tejto zmene, by mohlo dôjsť k zmene, ktorú presadila bývalá vláda o jednom volebnom obvode. Ak by sa teda chcelo KDH dať dokopy s vládnou koalíciou, predstavovalo by to 91 hlasov, čo je už dostatok na takúto ústavnú o ôsmich volebných obvodoch.

Veľavravné stanoviská Pellegriniho a Majerského

"Ak chceme budovať súdržnú a solidárnu spoločnosť, ktorá je previazaná so životom v jednotlivých regiónoch, nezaobídeme sa bez zásadnej zmeny volebného systému," vyhlásil Peter Pellegrini. OĽaNO pritom počas minulého obdobia presadilo ústavnú zmenu na jeden volebný obvod, vraj v záujme toho, aby "zabránili Hlasu a Smeru meniť systém na svoj obraz".

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"Keď príde táto vláda s návrhom na osem volebných odvodov, tak my to podporíme," povedal ešte vo víkendovej volebnej diskusii šéf KDH Milan Majerský, čo len potvrdzuje možnosť, že takáto zmena je na spadnutie. Majerský však odmieta, že by mal uzavreté nejaké dohody s Ficom.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (4)
Milan Majerský  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Čo zmena na osem volebných obvodov prinesie?

V princípe sa dá povedať, že ak by došlo k zmene z jedného na osem volebných obvodov po celej krajine, prekopalo by to celú politickú mapu Slovenska, a v parlamente by sa tak namiesto väčšiny poslancov s trvalým bydliskom v Bratislave (ako je tomu poväčšine v týchto dňoch) ocitlo viacero poslancov, ktorí by boli stranami nominovaní z regiónov, a tak by sa mocenský systém strán neriadil len z bratislavskej či inej centrály.

Dá sa teda v princípe povedať, že systém ôsmich volebných obvodov by fandil skôr stranám s vytvorenými členskými základňami po Slovensku a ubral na moci stranám o "jednom mužovi". Takých je v parlamente podľa politológov v súčasnosti dosť. Niektoré strany by tak voľky-nevoľky museli začať budovať svoju personálnu politiku v regiónoch a priberať nových členov. Teoreticky sa tak dá povedať, že by sa do parlamentu opäť dostali aj predstavitelia marginalizovaných či iných a národnostných menšín.

Dedičstvo z čias Mečiara

Jeden volebný obvod je zavedený už od roku 1997, o čo sa hlavne pričinil vtedajší predseda vlády a šéf HDZS Vladimír Mečiar. Už prakticky okamžite sa stretával s kritikou, no napriek tomu sa ho odvtedy nepodarilo zmeniť späť na systém ôsmich volebných obvodov podľa počtu krajov na Slovensku. Dodnes sú však strany, ktoré jednoobvodový volebný systém chcú aj naďalej a nemajú záujem ho meniť. Pre strany je totiž jednoduchšie tvoriť kandidátku z jedného miesta ako z ôsmich po celej krajine.

Vladimír Mečiar
Zobraziť galériu (4)
Vladimír Mečiar  (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Viac o téme: KoalíciaRobert FicoSmer-SDKDHMilan MajerskýZmenaVolebné obvody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu