Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Posun optimalizácie siete nemocníc je na novom vedení rezortu zdravotníctva, tvrdí Palkovič

Michal Palkovič
Michal Palkovič (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Rozhodnutie o prípadnom predĺžení zavádzania optimalizácie siete nemocníc je na novom vedení rezortu zdravotníctva. Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Michala Palkoviča na štvrtkovej tlačovej konferencii. Posun zmien žiada Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). Treba podľa nej najskôr doriešiť cestovnú mapu pacienta.

"Nahromadilo sa tam relatívne veľké množstvo rôznych právnych a procesných nedostatkov. Podarilo sa ich upraviť tak, že momentálne je optimalizácia siete nemocníc ako keby pripravená na ďalšie rozhodnutia. Smerovanie optimalizácie siete nemocníc je v tomto momente modelovateľné podľa požiadaviek ďalšieho vedenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Môže sa rozhodnúť, že predĺži implementáciu optimalizácie siete nemocníc, alebo ju inak namoderuje," priblížil Palkovič. Podotkol, že základné piliere reformy bolo negatívne meniť.

archívne video

Situácia s pediatrami je kritická, tvrdí Michal Palkovič (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

ANS navrhuje, aby sa realizácia optimalizácie nemocničnej siete spustila najskôr od 1. júla 2024, nie od začiatku budúceho roka. "Stále nevidíme, aká bude nová sieť záchrannej zdravotnej služby. (...) Stále nevidíme nové prepojenie záchrannej a dopravnej zdravotnej služby. Stále nevidíme to, čo požadujeme, a to, aby bol novelizovaný vestník MZ o prekladoch pacientov z pracoviska väčšej nemocnice do menšej a naopak," povedal šéf asociácie Marián Petko. Je to podľa neho potrebné na to, aby mali pacienti aj po zmenách bezpečnú zdravotnú starostlivosť.

V súvislosti s nadväzujúcou úpravou mapy záchrannej zdravotnej služby Palkovič poznamenal, že to je otázkou nového vedenia. "My nevieme, aký koncept si zvolí ďalšie vedenie MZ SR v rámci záchrannej zdravotnej služby. Na to sú jednak naviazané ďalšie finančné prostriedky pre tvorbu nových bodov záchrannej zdravotnej služby. My sme rozhodnutie nemohli urobiť, lebo má dlhosiahlu náväznosť," skonštatoval.

Viac o téme: NemocnicePosunSlovenskoOptimalizáciaMinisterstvo zdravotnícvaMichal Palkovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu