Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu dočasne povedie Ľubica Hlinková

Ľubica Hlinková Zobraziť galériu (2)
Ľubica Hlinková (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) dočasne povedie Ľubica Hlinková. V stredu o tom informoval minister zdravotníctva Michal Palkovič. Hlinková zároveň potvrdila, že sa chce prihlásiť aj do výberového konania.

Novými členmi predstavenstva sa stali aj Vincent Rechtorík a Branislav Hološ. "Všetci traja boli zvolení najmä z dôvodu vysokej odbornej erudície, dlhoročných skúseností, ktoré majú nielen v oblasti vedenia poisťovní, ale aj v legislatívnych úkonoch. To dáva istotu, že na dobu určitú môžeme mať istotu, že VšZP bude v dobrých rukách," skonštatoval Palkovič s tým, že jeho rozhodnutie o novom vedení bolo čisto odborné.

Nové vedenie VšZP podľa neho nadviaže na prácu predchádzajúceho, a to vrátane opatrení, ktoré majú pomôcť zvrátiť dlh zdravotnej poisťovne. "Naše prvé kroky budú smerovať k tomu, aby sme zastabilizovali ekonomiku tejto inštitúcie, urobíme si kompletný audit zmlúv a podľa toho sa posunieme v ďalších krokoch," ozrejmila Hlinková.

Ľubica Hlinková
Zobraziť galériu (2)
Ľubica Hlinková  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Zároveň potvrdila, že sa bude o funkciu uchádzať aj v riadnom výberovom konaní. "Mám v úmysle sa na ňom zúčastniť a nové vedenie si vyberie nový minister alebo ministerka," skonštatovala. Odmietla, že by bola v konflikte záujmov pre žaloby medzi ňou a VšZP v súvislosti s nevyplatením odmien v minulosti.

Hlinková už v minulosti na čele štátnej poisťovne, ktorá je najväčšia na trhu, stála. V marci 2020 ju odvolal vtedajší šéf rezortu Marek Krajčí. V máji 2020 ju nahradil Richard Strapko, ktorého v lete tohto roka odvolal Palkovič. Nebol spokojný s tým, ako štátna poisťovňa, ktorá má stratu desiatky miliónov eur, pristúpila k plánu úsporných opatrení.
 

Viac o téme: Ľubica HlinkováVšeobecná zdravotná poistovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu