Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jesenné upratovanie v záhrade môže vyjsť pekne draho: Za pálenie odpadu hrozí pokuta až niekoľko tisíc eur

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jesenné upratovanie na záhrade zahŕňa často strihanie stromčekov, zbieranie popadaného lístia a posledné kosenie. Záhradný odpad je však od roku 2006 zakázané páliť, v opačnom prípade riskujete poriadne mastnú pokutu.

Okrem znečistenia prostredia a znepríjemňovania života na záhrade vášmu susedovi je toto konanie protizákonné. Konáre, suché lístie, zvyšky zeleniny, burina a odpad z pokoseného trávnika je biologicky rozložiteľný odpad a patrí do hnedého kontajnera. Zo zákona je nielen zakázané ho skladovať, ale aj páliť. Pri pálení totiž vzniká oxid uhoľnatý, dusnatý, decht, ale aj iné nebezpečné látky, škodlivé aj pre zdravie človeka.

Najkrajšie zvuky Slovenska (Zdroj: Škoda Auto)

Výnimku tvorí iba súhlas orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva. Podľa smernice ES z roku 1999 o skládkach odpadov sú členské štáty Európskej únie povinné na národnej úrovni vypracovať stratégiu a redukovať tak množstvo biologického odpadu. Táto európska smernica a slovenská právna úprava tak berie ohľad najmä na negatívny dopad spaľovania biologického odpadu na životné prostredie.

Najjednoduchším spôsobom, ako sa zbaviť jesenného odpadu zo záhrady, je kompostovanie a opakované použitie kompostu vo vlastnej záhrade. V prípade, že záhradkár túto možnosť nemá, je potrebné tento biologický odpad umiestniť do hnedých nádob. Pri porušení zákazu hrozí záhradkárom pokuta pre fyzickú osobu do výšky 1500 eur, pre právnickú osobu dokonca 4000 až 350 000 eur. V krajných prípadoch hrozí aj trestnoprávna zodpovednosť jednotlivca.

Viac o téme: JeseňJesenné upratovanieTipy a trikyPálenie biologického odpadu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu