Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na českých horách a v Alpách začalo snežiť: Sneh zavítal aj na Slovensko, z leta sme sa prehupli rovno do zimy!

Česká republika a prvá nádielka snehu
Česká republika a prvá nádielka snehu (Zdroj: Facebook/ČHMÚ)

PRAHA/BRATISLAVA – Letné dni vystriedalo počasie takmer zimné. V strednej Európe sa objavil na niektorých miestach sneh a prekvapil aj susedov v Českej republike. V nemeckej časti Krušných hôr, na hore Fichtelberg s nadmorskou výškou 1214,6 metrov nad morom sa počasie zmenilo doslova z hodiny na hodinu a apokalypsa v podobe snehu prekvapila mnohých turistov.

Studený front, ktorý aktuálne zasahuje aj nad naše územie priniesol veľmi chladný vzduch od severu a hranica sneženia sa posunula lokálne na niektorých miestach pod 1000 metrov nad morom. Sneh sa tak objavil nielen v Českej republike, ale aj v Rakúsku, Nemecku a počas nočných hodín prekvapil obyvateľov aj na Slovensku.

Slovenský lyžiar Adam Žampa o príprave na novú sezónu a cieľoch (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V Českej republike pozorovali prvé sneženie už pred týždňom, na Sněžke, najvyššom vrchu v celej Českej republike, no ten sa stihol roztopiť. Podľa Českého hydrometeorologického ústavu ale dnes zaznamenali prvú poriadnu snehovú pokrývku, nielen poprašok.

 

🥶 Wettersturz im Erzgebirge: Am Samstag war es auf dem Fichtelberg noch frühsommerlich warm ☀ und seit gestern herrscht...

Posted by WetterOnline on Sunday, October 15, 2023

Chladný vzduch zo severu, ktorý prúdi aj na naše územie spolu s brázdou nízkeho tlaku ovplyvňuje počasie nielen u nás. Sneženie hlásili aj zo Slovinskej Kredarice, ale aj v nemeckých a rakúskych Alpách.

Dnešná noc priniesla snehovú pokrývku aj na sever Slovenska a pokryla nielen vrcholky Tatier ale aj sever Slovenska vrstvou takmer 2 centimetrov snehu. Výrazná zmena počasia tak zrazila teploty nadol a do vyšších nadmorských výšok už zavítala pani zima. Sneh hlásili zo Štrbského plesa, Tatranskej Lomnice, Starého Smokovca ale snežilo aj vo Vyšných Hágoch.

Zdá sa však, že počasie sa s nami naďalej zahráva a zatiaľ čo by sme mohli očakávať podobný priebeh počasia v nadchádzajúcich dňoch, opak je pravdou a na juhozápade Slovenska majú vo štvrtok stúpnuť teploty až na +20 stupňov Celzia.

Viac o téme: SnehJeseňSlovenskoAlpyČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu