Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koaličná dohoda je na svete! Sľubujú ekonomický rast aj zachovanie sociálnych hodnôt

Lídri strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok koaličnú dohodu. Zobraziť galériu (4)
Lídri strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok koaličnú dohodu. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Po dvoch týždňoch od uzatvorenia volebných miestností je na svete nová vládna koalícia. Kabinet, ktorý vystrieda poverenú vládu Ľudovíta Ódora sa konečne dohodla. V zložení strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS tak na kreslá ministrov a ďalších najvyšších štátnych funkcií zasadnú nové aj staronové tváre. Na to, aby zvládli túto zostavu udržať stabilnú po celé štyri roky sa však museli dohodnúť na striktných pravidlách.

Smer, Hlas a SNS podpísali koaličnú zmluvu: Už je známe prerozdelenie rezortov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nová koalícia sa svojou vzájomnou dohodou snaží napríklad zažehnať strach z odčlenenia sa od proeurópskej cesty, čomu sa venujú hneď v prvom bode. „Koaličné strany sa hlásia k tradíciam a zachovaniu slovenskej štátnosti, k členstvu Slovenskej republiky v bezpečnostných a nadnárodných štruktúrach, akými sú Európska únia a Severoatlantická aliancia,“ píše sa v prvých riadkoch. Nezabudli však ani na idylku budovania silného sociálneho štátu.

Medzi svoje priority zaradili aj konsolidáciu štátnych financií a boj proti narastajúcej chudobe. Podľa Koaličnej dohody by tak chceli prispieť aj k cieľu zvyšovania životnej úrovne obyvateľov Slovenskej republiky.

Lídri strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok koaličnú dohodu.
Zobraziť galériu (4)
Lídri strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok koaličnú dohodu.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Budúca zastávka, reforma trestného systému

Nová koaličná dohoda zahŕňa aj toľkokrát skloňovanú reformu trestného systému, ktorý je neadekvátny ako podľa Roberta Fica, tak aj podľa Petra Pellegriniho. „Koaličné strany vyjadrujú spoločnú vôľu ústavným a zákonným spôsobom realizovať reformu slovenského trestného systému a mechanizmu ochrany ľudských práv,“ avizujú vo vyhlásení.

Ozývajú sa však aj hlasy, podľa ktorých ide o nebezpečný gambit. Svoje obavy o reformu trestného systému prejavili napríklad šéf Úradu špeciálnej prokuratúry (UŠP) Daniel Lipšic, či súčasný policajný prezident Štefan Hamran. Ten mimo iného avizoval aj svoj odchod z policajného zboru v prípade, ak dôjde ku koaličnej dohode, na tomto poste by tak mal podľa svojich slov skončiť s príchodom novembra.

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (4)
Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Koaličná dohoda avizuje aj fakt, že bližšie informácie o plánoch prichádzajúcej trojkoalície zahrnie až Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky.

Problémy v nebi chcú okamžite zažehnať: Toto spravia v prípade nezhôd

„V prípade vzniku sporu, výhrady alebo nesúladu medzi koaličnými stranami rokuje o ich riešení Koaličná rada. Ak sa nedosiahne bezodkladné riešenie, Koaličná rada vytvorí pre riešenie takéhoto problému pracovnú skupinu s rovnakým počtom poverených zástupcov koaličných strán na jeho riešenie,“ uvádzajú strany v dohode. Pokiaľ dohodu nedosiahnu, všetky strany sa zaväzujú k stopnutiu všetkých krokov do momentu, než budú nezhody vyriešené.

Lídri strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok koaličnú dohodu.
Zobraziť galériu (4)
Lídri strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok koaličnú dohodu.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDSNSAndrej DankoPeter PellegriniKoaličná dohodaHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu