Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

TAKÚTO sumu ročne vyhodíme do koša! Máme najdrahšie potraviny z okolitých krajín, napriek tomu robíme túto chybu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Bežná slovenská domácnosť minie mesačne na nákup potravín takmer 20% zo svojich výdavkov. V rámci V4 platíme za potraviny najviac, napriek tomu nimi stále plytváme. Uviedla to v analýze Eva Sadovská, analytička WOOD & Company, pri príležitosti Svetového dňa potravy, ktorý sa pripomína 16. októbra. Priemerný Slovák podľa nej vyhodí ročne zvyšky jedál či potraviny po dátume spotreby v hodnote 100 až 150 eur.

Kým na Slovensku dávame na nákup potravín spomínaných 20%, priemerné náklady na potraviny a nealkoholické nápoje európskych domácností tvoria približne 14 % z celkových nákladov. Ceny potravín a nealkoholických nápojov sú na Slovensku 11. najnižšie v Európskej únii. Faktom však je, že vlani boli historicky prvýkrát nad priemerom únie, a to o 1,9 %.

archívne video

Od roku 2024 by sa mali dodávať slovenské potraviny do verejných stravovacích zariadení (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Inflácia potravín by mohla spomaľovať

"U našich susedov z V4 nakúpime potraviny v priemere lacnejšie ako u nás, a to o 5 % v ČR, o 12 % v Maďarsku a o 28 % v Poľsku," spresnila Sadovská, odvolávajúc sa na údaje Eurostatu za rok 2022. Poznamenala, že tempo zdražovania potravín v tomto roku postupne spomaľuje. "Očakávame, že inflácia potravín by mohla spomaľovať aj v nasledujúcich mesiacoch a ešte viac sa priblížiť k úrovni 10 %. Avšak v rámci krajín EÚ patríme medzi tie, ktoré majú tento rok jedno z najvýraznejších zdražovaní potravín a nealkoholických nápojov," uviedla.

Priblížila, že na Slovensku má prístup k potravinám drvivá väčšina Slovákov, avšak poriadny obed každý druhý deň nie je samozrejmosťou pre takmer 16 % domácností. Tento problém sa najviac týka starších ľudí žijúcich osamotene, domácností jedného dospelého s maloletými deťmi alebo domácností dvoch dospelých s viac ako tromi deťmi. "Aj v tomto prípade za priemerom EÚ zaostávame, keďže podľa údajov Eurostatu si mäsový obed alebo jeho vegetariánsku alternatívu nemôže dovoliť niečo cez 8 % domácností v EÚ," podčiarkla.

TAKÚTO sumu ročne vyhodíme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Spresnila, že podľa prvého celoeurópskeho monitorovania potravinového odpadu, ktoré v závere uplynulého roka 2022 zverejnil Eurostat, v roku 2020 pripadalo na jedného obyvateľa SR 83 kilogramov potravinového odpadu. Domácnosti z neho vyprodukovali až 78 %. Najčastejšie ide o chlieb a pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj o nerozbalené potraviny.

Svetový deň potravy

Deň 16. október ako "Svetový deň potravy" bol vyhlásený v roku 1979 na konferencii Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo FAO. Uznávaný je vo viac ako 150 krajinách po celom svete. Kým v bohatších krajinách sa počas tohto dňa rieši téma nových technológií pri produkcii potravinových surovín, v chudobnejších sa rieši, naopak, základný problém, a to nedostatok potravín a hladovanie.

Viac o téme: EkonomikaCenyPotravinyAnalýzaPlytvanieSlovenskoPTO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu