Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V košickej nemocnici zažili poriadne prekvapenie: Chlapec vážil viac ako päť kilogramov!

V košickej nemocnici sa narodilo dieťa, ktoré vážilo viac ako päť kilogramov Zobraziť galériu (2)
V košickej nemocnici sa narodilo dieťa, ktoré vážilo viac ako päť kilogramov (Zdroj: unlp.sk)

KOŠICE – V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) sa narodilo dieťa s hmotnosťou viac ako päť kilogramov. Nemocnica sa priznala, že ide naozaj o raritu. Naposledy mali podobnú skúsenosť pred tromi rokmi.

K pôrodu došlo pred pár dňami v pôrodnici na Rastislavovej ulici. Chlapec sa narodil cisárskym rezom a pri narodení mal 5050 gramov a 54 centimetrov. „Je to skutočne rarita. Naposledy sme privítali na svet bábätko s pôrodnou hmotnosťou nad päť kilogramov pred troma rokmi,“ upresnila primárka neonatologického oddelenia Iveta Kostelníková.

archívne video

Lekárska fakulta apeluje na výstavbu novej univerzitnej nemocnice (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pôrod cisárskym rezom prebiehal bez komplikácií a chlapček je zdravý, informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková. „Aj napriek väčšej hmotnosti dieťatka sme sa pripravovali na prirodzený pôrod, priala si to tak aj mamička, pri takom veľkom dieťatku sa to však podarí málokedy. Preto sme pôrod napokon ukončili sekciou,“ uviedla zástupkyňa primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Júlia Frívaldská.

Valibuk Peťko, ktorý sa narodil v košickej nemocnici a šťastná mamička
Zobraziť galériu (2)
Valibuk Peťko, ktorý sa narodil v košickej nemocnici a šťastná mamička  (Zdroj: unlp.sk)

Pre mamičku Ľudmilu je chlapec jej prvým dieťaťom. Aj keď sa väčšinou lekári obávajú, že pri väčších bábätkách hrozí riziko novorodeneckej cukrovky, v tomto prípade sa to našťastie nepotvrdilo a chlapec je úplne zdravý. Pravdepodobne zohrala úlohu podľa hovorkyne aj genetika, pretože otec dieťaťa sa narodil tiež s väčšou váhou, no magickú hranicu piatich kilogramov nepokoril. V košickej nemocnici ide v tomto prípade už o tretí prípad, predchádzajúce prípady boli tiež chlapci, najťažší v roku 2019 vážil 5180 gramov.

Viac o téme: PôrodKošiceNarodenie dieťaťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu