Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Aké bude počasie cez víkend? Slnečné lúče vystriedajú prvé mrazy! Turisti, pripravte sa na sneh v Tatrách

Babie leto vystriedajú prvé prízemné mrazy a na horách bude sneh
Babie leto vystriedajú prvé prízemné mrazy a na horách bude sneh (Zdroj: gettyimages)

BRATISLAVA – Rok 2023 láme historické rekordy. Podľa meteorológov sa zdá, že mesiac september bol najteplejším mesiacom v celosvetovom meradle. Mimoriadne priaznivé teploty však pokračujú aj začiatkom októbra. Teploty sú stále nadpriemerne vysoké, no odborníci sa zhodujú, že v najbližších dňoch dôjde k zmene a môžu sa vyskytnúť prvé mrazy a dokonca aj sneh.

Aj keď začiatkom októbra teploty atakovali +25 stupňov Celzia, nadchádzajúce dni by sa malo počasie výrazne zmeniť. Nočné teploty budú klesať a objaviť by sa mali aj prvé mrazy, informuje imeteo.sk. No napriek ochladeniu, teploty naďalej prekračujú dlhodobý priemer.

Na Slovensko príde tento rok milión ton ukrajinského obilia (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Tlaková výš, ktorá zasahuje aj do nášho územia spôsobuje, že teploty počas dňa prekračujú na niektorých miestach naďalej +20 stupňov Celzia. Teploty v piatok ešte cez deň vystúpia od +15 do +22 stupňov Celzia, s malou oblačnosťou, no počas noci sa môže objaviť už prízemný mráz. Rovnaké počasie počas dňa by mala priniesť aj sobota, no v nedeľu bude zamračené a objaviť by sa mali aj zrážky, najmä na severe Slovenska.

V sobotu budú teploty v rozmedzí medzi +15 a +25 stupňov Celzia, najteplejšie bude najmä na západe Slovenska. V nedeľu po teplej noci bude dopoludnia väčšia oblačnosť, popoludní od severu sa vyjasní, no zároveň je potrebné očakávať aj výraznejšie ochladenie, teploty už budú iba od +11 do +21 stupňov Celzia. Turistov vo Vysokých a Nízkych Tatrách môže dokonca v závere týždňa prekvapiť aj sneh. Teploty majú na týchto miestach klesnúť pod bod mrazu a dážď sa preto zmení na snehové zrážky. Aj keď má ísť najmä o slabý poprašok, aj ten môže skomplikovať turistiku na horách.

Viac o téme: JeseňPočasieBabie letoPrízemný mráz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu