Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vykurovacia sezóna sa pomaly začína: Prináša však aj zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Vykurovacia sezóna prináša aj zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Za uplynulých deväť mesiacov nevyhovujúci technický stav alebo porucha vykurovacích telies, dymovodov a komínov spôsobili 371 požiarov. Vyžiadali si štyri zranené osoby. Celková škoda sa vyšplhala na viac ako 968.000 eur. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Najčastejšími príčinami vzniku požiarov tohto typu sú nevyhovujúci technický stav dymovodov a komínov, nesprávna inštalácia, obsluha alebo zlý technický stav vykurovacích telies. Okrem spomenutého do popredia vystupuje i nedbalosť a neopatrnosť pri manipulácii s otvoreným ohňom, horľavinami či žeravým popolom," povedali hasiči.

 

Odporúčania hasičov počas vykurovacej sezóny 👨‍🚒👇 S príchodom chladného počasia sa začína vykurovacie obdobie a s ním...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Wednesday, October 4, 2023

Treba skontrolovať stav vykurovacích telies

Dlhoročné štatistiky podľa HaZZ poukazujú, že najčastejšou príčinou vzniku požiarov v rodinných domoch je práve nevyhovujúci stav vykurovacích telies. Hasiči preto odporúčajú skontrolovať stav vykurovacích telies ešte pred ich použitím, inštalovať ich podľa návodu výrobcu, dbať na ich kontrolu počas prevádzky, vysypávať popol do nehorľavých nádob a dodržiavať predpisy pre skladovanie a používanie horľavých kvapalín a plynov.

Okrem toho radia vykurovať správnym palivom. "Do kotlov, kachlí a krbov patrí len určené palivo. Spaľovaním domáceho odpadu, plastov a iných vysoko horľavých látok sa zvyšuje riziko vzniku požiaru a súčasne dochádza k znečisteniu ovzdušia," uviedol HaZZ. Taktiež by si ľudia mali zabezpečiť pravidelné čistenie a kontrolu komínov. Odborné preskúšanie komínov by malo prejsť osobami s odbornou spôsobilosťou. "Za celkový technický stav a údržbu komínov zodpovedajú majitelia sami, a preto sú povinní zabezpečovať pravidelné čistenia a kontroly," poznamenali hasiči.

archívne video

Slovenskí hasiči pokračujú v boji s požiarom na gréckom ostrove Rodos (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Pri kontrole vykurovacích telies je podľa HaZZ dôležité zamerať sa na stavebné prevedenie, funkčnosť, či nedošlo k prehoreniu materiálu a jeho následnému poškodeniu. Pri plynových spotrebičoch treba pozerať na čistotu komínových prieduchov, na zabezpečenie dobrého ťahu komína a dodržiavať revízne prehliadky, aby nedošlo k úniku plynu do okolia. "V tesnej blízkosti kotlov, kachlí a krbov nesmú byť uložené žiadne horľavé látky. Odletené žeravé častice pri kúrení môžu spôsobiť požiar," upozorňujú hasiči.

Viac o téme: KomínKúrenieHasičiPožiareVykurovacia sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu