Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pobytom migrantov v Nových Zámkoch sa zaoberal mimoriadny krízový štáb

Pobytom migrantov v meste sa zaoberal mimoriadny krízový štáb
Pobytom migrantov v meste sa zaoberal mimoriadny krízový štáb (Zdroj: Facebook/Otokar Klein)

NOVÉ ZÁMKY - V stredu zasadal v Nových Zámkoch mimoriadny krízový štáb okresného úradu (OÚ). Zaoberal sa problémami s pobytom migrantov v meste. Informoval o tom primátor mesta Otokar Klein.

Ako uviedol, na stretnutí sa stretli všetky kompetentné štátne orgány i samospráva. Boli medzi nimi predstavitelia hraničnej a cudzineckej polície a Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Nitre, zástupcovia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), predstavitelia odboru krízového plánovania a civilnej ochrany na ministerstve vnútra, OÚ Nové Zámky i novozámockej radnice."Po štvorhodinovom ťažkom rokovaní bol výsledkom rokovania záver, že po dohode všetkých štátnych zložiek s maximálnou súčinnosťou mesta Nové Zámky sa obratom začali vykonávať kroky na zriadenie dočasného pracoviska cudzineckej polície v priestoroch Okresného riaditeľstva HaZZ v Nových Zámkoch, aby sa migračný tlak presmeroval z centra mesta na jeho perifériu," informoval Klein.

 

🇸🇰 Samospráva Nových Zámkov nemá právomoc zakázať im vstup do mesta ani pobyt na jeho území. 🇭🇺 Érsekújvár...

Posted by Mesto Nové Zámky on Friday, August 25, 2023

Podľa jeho slov sa zároveň dohodli konkrétne úlohy v súvislosti s logistikou pracoviska, jeho personálnym zabezpečením a zabezpečením verejného poriadku i dopravy tak, aby sa ho podarilo zriadiť ešte pred začiatkom školského roka."Toto je hlavná úloha najbližších dní. Prosím verejnosť o trpezlivosť. Denne sme monitorovali situáciu a absolvovali sme nespočetne množstvo stretnutí na rôznych úrovniach, aby sme dosiahli akýkoľvek pozitívny výsledok pre obyvateľov. Dnes je tu výsledok, ktorý je v súčasnej situácii najschodnejším. Verím, že si obyvatelia z okolia cudzineckej polície vydýchnu a hlavne deti nastúpia do škôl a predškolských zariadení 4. septembra v pohode a bez zbytočného napätia," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil novozámocký primátor na sociálnej sieti.

 

Spoločné vyhlásenie primátora mesta Nové Zámky Otokara Kleina a prednostu Okresného úradu Ladidlava Hamrana po...

Posted by Otokar Klein on Wednesday, August 30, 2023

Cudzinci snažia nepriťahovať zbytočnú pozornosť

Problémy s migrantmi eviduje novozámocká radnica už dlhšiu dobu. Podľa mestského úradu sa cudzinci snažia nepriťahovať zbytočnú pozornosť, nevyvolávať konflikty a čo najskôr pokračovať v ceste smerom na západ. "Zdržiavajú sa najmä pri oddelení cudzineckej polície, v priestoroch vlakovej stanice, na sídliskách a v parkoch. Vonku spia, vykonávajú potrebu, vyberajú jedlo z kontajnerov a ak je chladno, zhromažďujú sa na stanici a vo vchodoch bytoviek. Doteraz sme z ich strany nezaznamenali žiadne páchanie priestupkov alebo trestných činov. Zvýšený pobyt cudzincov však spôsobuje znečistenie niektorých lokalít mesta, vyvoláva obavy miestneho obyvateľstva a sťažnosti," uviedol pred časom magistrát. Zároveň pripomenul, že mesto nemá právomoc zakázať migrantom pobyt v Nových Zámkoch. "Po vybavení formalít na cudzineckej polícii sú na území Slovenskej republiky legálne, pretože im je umožnené zotrvanie v zmysle zákona o pobyte cudzincov," vysvetlila radnica.

 

Viac o téme: PobytMigrantiNové ZámkyOkresný úradMimoriadny krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu