Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Srdcervúce slová otca: Chcel sa zlepšiť v plávaní, z vody sa už nevynoril! Jakub (†16) zomrel rok po jeho bratovi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pixabay)

HVOZDNICA – Len 16-ročný Jakub sa s partiou kamarátov rozhodol horúci letný deň stráviť pri vode. Svoje plávanie chcel zlepšiť, neváhal a skočil do vody. Keď sa s kamarátkou v strede nádrže potopili pod hladinu, vynorila sa už len sama. Smiech a radosť sa vo chvíli zmenili na volanie o pomoc a hrôzostrašné ticho.

archívne video

Záchranná akcia na zelenej vode: Muž po skoku do plytkej vode utrpel poranenie chrbtice (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Starosta obce Hvozdnica prišiel v nedeľu (20. augusta) o svojho len 16-ročného syna potom, čo sa s partiou kamarátov vydali k vodnej nádrži Beňov, informoval portál Nový Čas. Mladý chlapec sa v horúcom letnom dni rozhodol pre zlepšenie svojich plaveckých schopností, túžba po zdokonaľovaní sa sa mu však stala osudnou. Keď sa k telu dostali potápači, ktorí nádrž prehľadávali vyše dvoch hodín mu už pomôcť nedokázali.

Chvíle hrôzy opísal aj jeden zo svedkov, dobrá nálada sa razom zmenila na hrobové ticho. „Šiel som sa previezť na bicykli s tým, že si v Beňove zaplávam. Cestou z Mikšovej do Beňova som obiehal trojicu mladých veselých ľudí. Dve dievčatá, v strede chlapec. Boli až nákazlivo veselí,“ spomenul si na osudný deň.

Srdcervúce slová otca: Chcel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Kupaliska.sk)

„Hneď, ako sme s kamarátom doplávali a vyšli na breh, začul som krik, volanie o pomoc. Ruky mávali smerom k nám. Poď sem! Vieš plávať, vieš sa ponárať? Neváhal som, zobral plavecké okuliare, sadol na bicykel a ponáhľal sa na miesto, odkiaľ volali o pomoc. Dve dievčatá s plačom vysvetľovali, kde a čo sa stalo ich 16-ročnému kamarátovi. Chcel sa vraj učiť plávať,“ opísal chvíle hrôzy svedok.

Kamaráti aj rodina naňho spomínajú len v dobrom

„Jakub, bol si skvelý, vždy usmiaty a plný veľkých plánov. Nikdy si sa nevzdával,“ spomínajú naňho kamaráti. Podľa jeho otca nebol dobrým plavcom. „Ešte v ten deň mu manželka hovorila, aby nešiel na Beňov, aby radšej šiel na štrkovisko,“ povedal zdrvený otec, ktorý v priebehu jedného roka prišiel už o druhého syna. „Zobrali ho na dve stredné školy, na zdravotnú aj na gymnázium, vybral si gymnázium,“ dodal otec.

Veľkú stratu reflektuje aj Slávka Sitarčíková, riaditeľka školy, ktorú Jakub navštevoval. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine a nikdy na Jakuba nezabudneme,“ povedala riaditeľka so zlomeným hlasom. Polícia v prípade začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. „Z dôvodu citlivosti prípadu aj s úctou k pozostalým nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ uviedla hovorkyňa žilinskej polície Gabriela Kremeňová.

Viac o téme: SmrťTragédiaUtopenieVodná nádržHvoznica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu