Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNE Veľký zásah NAKA: Obvinili aj šéfa SIS, zadržali aktívnych policajtov! Prezidentka žiada Bezpečnostnú radu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Dnes v skorých ranných hodinách spustila NAKA v Bratislave veľkú raziu. Medzi zadržanými sú aj známe mená.

Aktualizované o 13:15

Národný bezpečnostný úrad nebol oboznámený s procesnými úkonmi Policajného zboru. Úrad zároveň potvrdil, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) boli vo štvrtok ráno na podateľni NBÚ. "Národný bezpečnostný úrad nebol oboznámený s procesnými úkonmi Policajného zboru. Môžeme iba potvrdiť, že príslušníci NAKA boli dnes ráno na podateľni úradu," uviedol pre TASR hovorca NBÚ Peter Habara.

Policajný prezident Štefan Hamran hovorí o aktuálnej situácii.

Aktualizované o 10:28

Členovia bývalého inšpekčného tímu Oblúk, ktorí boli zadržaní počas ranného zásahu Národnej kriminálnej agentúry, v súčasnosti nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby. Vyplýva to z vyjadrenia tlačového odboru Ministerstva vnútra SR pre TASR. "Môžeme potvrdiť, že medializovaní príslušníci v minulosti pôsobili v rámci zmieneného vyšetrovacieho tímu, avšak v súčasnej dobe nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby. V prípade, ak bude Úrad inšpekčnej služby požiadaný o súčinnosť zo strany príslušných orgánov činných v trestnom konaní, táto bude poskytnutá," priblížili z MV SR.

Aktualizované o 10:00 

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s ranným zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v bezpečnostných zložkách štátu požiadala premiéra Ľudovíta Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Prezidentka zároveň očakáva, že polícia spolu s dozorujúcim prokurátorom v medziach zákona veľmi rýchlo vysvetlia verejnosti okolnosti prípadu a svoj postup. Opozičná strana Smer zase žiada mimoriadnu schôdzu v parlamente.

NAKA od skorého rána zasahuje na viacerých miestach, aj v NBÚ (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa našich informácii zasahovali kukláči aj u šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča a aj u bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Obaja údajne neboli doma.

Zadržať sa im však podarilo exvyšetrovateľa inšpekcie tímu Oblúk Jozefa Khandla, ktorý mal na starosti kauzu obvineného policajta Jána Čurillu a jeho kolegov. Zadržaný je aj Michal Vyšváder, ktorý je príslušníkom SIS. 

Národná kriminálna agentúra spustila akciu zameranú na bývalých členov tímu Oblúk dnes v skorých ranných hodinách. Tím Oblúk viedla práve Diana Santusová. Tú často na svojich tlačových besedách spomínajú opoziční politici. Jej meno figuruje aj v odposluchoch z kancelárii NAKA. Pracovná skupina Oblúk preverovala vyšetrovateľov NAKA, ktorých podozrievali z manipulácie veľkých káuz a ovplyvňovania svedeckých výpovedí. Podľa našich informácií sa policajti momentálne nachádzajú aj v budove NBÚ. Dôvodom akcie je možné manipulovanie vyšetrovania.

Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: RaziaPolícia NAKAOblúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu