Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Peklo v policajných celách? Pred deviatou večer tam bola neuveriteľná teplota! Verejný ochranca práv začal konať

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Sú v slovenských väzniciach neľudské podmienky? Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský sa vybral na neohlásenú návštevu do jednej z nich na západe Slovenska. To, čo zistil, ho nenechalo chladným!

Verejných ochranca práv Róbert Dobrovodský sa vybral na jednu z neohlásených návštev policajného útvaru na západnom Slovensku. "V čase o 20:43 hod. nameral teplotu v jednej z ciel až 30,9°C. Napriek otvorenému oknu bolo v miestnostiach pocitovo horúco, dusno a neprúdil tam žiaden vzduch. Vysoká teplota a zlá ventilácia vzduchu, v kumulácii s inými priťažujúcimi faktormi, môžu dosiahnuť takú intenzitu, že dôjde k porušeniu článku 3 Európskeho dohovoru o ľudských právach," uviedol Dobrovodský na sociálnej sieti.

 

Počas neohlásenej návštevy policajného útvaru na západnom Slovensku som v čase o 20:43 hod. nameral teplotu v jednej z...

Posted by Verejný ochranca práv on Monday, August 14, 2023

Článok 3 dohovoru pritom hovorí o tom, že nikoho nemožno mučiť alebo podrobovať neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Podľa verejného ochrancu práv je takáto teplota v súvislosti so zlým vetraním, vlhkou klímou a preplnenosťou priestoru mimoriadne škodlivá pre zdravie osôb.

"Nehovoriac o tom, že to môže negatívne ovplyvniť uplatňovanie práv podozrivej osoby v konaní pred orgánom činným v trestnom konaní. O mojom zistení bolo vyrozumené prezídium Policajného zboru a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Som rád, že na moje zistenie reflektovalo príslušné okresné riaditeľstvo Policajného zboru a požiadalo kompetentné centrum podpory Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o zabezpečenie lepšej cirkulácie vzduchu a chladenie ciel prostredníctvom ventilátorov či klimatizácie. Či polícia vykonala avizované opatrenia, budem sledovať," dodal Dobrovodský.

archívne video

Predseda parlamentu a šéfka rezortu spravodlivosti navštívili väznicu (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Viac o téme: TeplotaVerejný ochranca právPolicajná cela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu