Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slováci zúria, kedy sa k nám vráti leto? PREDPOVEĎ počasia, z ktorej ide poraziť... má aj snežiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počasie ako zo zlého sna! Posledné dni zažíva Slovensko v tomto smere hotovú nočnú moru. Teploty na mnohých miestach klesli pod 20 stupňov Celzia a naše územie zasiahli intenzívne búrky s lejakmi, krúpami a silným nárazovým vetrom. Kedy sa k nám vráti leto? Predpoveď na najbližšie dni príliš priaznivá veru nie je.

PONDELOK

Stred tlakovej níže sa presunie zo severného Poľska nad južnú Škadináviu, kde sa bude ďalej prehlbovať. Po jej južnom okraji k nám bude naďalej prúdiť od západu studený a vlhký vzduch. V noci bude oblačno až zamračené, ojedinele prechodne aj zmenšená oblačnosť. Miestami, na severe a východe na mnohých miestach prehánky, dážď. Na hrebeňoch Tatier postupne aj sneženie. Ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 16 až 11 st., ojedinele chladnejšie. Prevažne západný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), na juhozápade ojedinele okolo 10 m/s (35 km/h) a tam v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h). Na východe miestami slabý vietor. Cez deň oblačno až zamračené, ojedinele prechodne zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach dážď, prehánky, výnimočne búrky. Na hrebeňoch Vysokých Tatier aj sneženie. Ráno ojedinele hmla. VEĽMI CHLADNO! Najvyššia denná teplota 13 až 18 st., v Košickom kraji, na Gemeri lokálne okolo 20 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st. Prevažne západný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na juhozápade ojedinele
okolo 10 m/s (45 km/h) a tam v nárazoch okolo 18 m/s (65 km/h). Na východe miestami slabý vietor. 

Rozvodnený Dunaj vzbudzuje obavy (archívne video)

Rozvodnený Dunaj vzbudzuje obavy: Podľa SHMÚ sa však obyvatelia Bratislavy nemajú čoho báť. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

UTOROK

V studenom vzduchu sa k nám bude od juhozápadu až západu zasahovať okraj tlakovej výše. Zároveň bude od severozápadu zasahovať do strednej Európy výšková tlaková níž. Prevažne oblačno, len ojedinele zmenšená oblačnosť. Ojedinele hmla. Miestami, na severe a východe na viacerých miestach prehánky alebo dážď. Na hrebeňoch Tatier sneženie. NAĎALEJ VEĽMI CHLADNO. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, v údoliach miestami okolo 6 st. Najvyššia denná teplota 17 až 22, na Orave a pod Tatrami miestami okolo 15 st. Prevažne západný vietor 3 až 8, v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (10 až 30, 45 km/h). Na východe väčšinou slabý vietor.

STREDA

Od severozápadu bude zasahovať nad strednú Európu brázda nízkeho tlaku vzduchu. Premenlivá veľká, v noci miestami zmenšená oblačnosť. V noci a zrána ojedinele hmla. Ojedinele, cez deň postupne na väčšine územia prehánky alebo dážď, na Hrebeňoch Tatier sneženie. CHLADNO. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, v dolinách a kotlinách okolo 6 st. Najvyššia denná teplota 19 až 24, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní miestami okolo 17 st. V noci slabý, cez deň prevažne juhozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). 

Počasie v Tatrách vie vždy prekvapiť
Zobraziť galériu (3)
Počasie v Tatrách vie vždy prekvapiť  (Zdroj: Facebook/Vysoké Tatry - hory zážitkov)

ŠTVRTOK

Nad strednou Európou sa bude nachádzať nevýrazné pole vyššieho tlaku vzduchu. Zároveň bude od severu do našej oblasti zasahovať výšková brázda nízkeho tlaku. Polooblačno až oblačno, v noci ešte miestami viac oblačnosti. Miestami prehánky alebo dážď, najmä na severe a východe. CHLADNO. Najnižšia nočná teplota 14 až 8 st., v údoliach ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota 19 až 24, na severe miestami okolo 17 st.

PIATOK

Koniec týždňa bude teplotne podnormálny. Prevažne polooblačno. Ojedinele prehánky alebo dážď. V noci a zrána ojedinele hmla. Postupné otepľovanie. Najnižšia nočná teplota 15 až 9, v údoliach spočiatku 9 až 3 st. Najvyššia denná teplota 18 až 24, postupne 22 až 28 st. 

Slováci zúria, kedy sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Platia výstrahy

V pondelok od obeda do 20:00 hod platí výstraha prvého stupňa pre silný vietor pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. 

Viac o téme: LetoPočasieBúrkaKrúpyPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu