Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tisíce Slovákov, ktorí odmietli armádu, dostali poštu z ministerstva obrany: Tento list ich vyvedie z omylu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: FOTO TASR - Pavel Neubauer )

BRATISLAVA - Občania, ktorí podali Vyhlásenie o odopretí mimoriadnej služby, v týchto dňoch dostávajú rozhodnutia príslušných okresných úradov. Vo väčšine prípadov úrad žiadosti vyhovie a rozhodne o zaradení do evidencie občanov, ktorí majú povinnosť v čase vojny alebo vojnového stavu vykonať alternatívnu službu. Informovala o otmhovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

Mnohí občania sa chceli podaním vyhlásenia vyhnúť prípadnej účasti na aktívnej obrane štátu, pripomína rezort. Išlo podľa neho o dôsledok dezinformačnej kampane zo začiatku roka, strašiacou údajnou mobilizáciou. Podaním vyhlásenia však branná povinnosť nezaniká, vysvetlilo ministerstvo. Ide len o zmenu formy služby, ktorou by v prípade potreby občan prispieval k obrane Slovenskej republiky.

Archívne video: Ministerstvo obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých viacúčelových vozidiel

Ministerstvo obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých viacúčelových vozidiel (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

"Na túto skutočnosť sme už upozorňovali, čo podčiarkuje zraniteľnosť spoločnosti v oblasti overovania a selekcie informácií. Aj napriek snahe o informovanie verejnosti totiž množstvo občanov podľahlo falošným správam a propagande bez overovania faktov," skonštatoval minister obrany Martin Sklenár.

Mobilizácia sa neplánovala ani sa neplánuje

Rezort obrany opakuje, že na Slovensku sa neplánovala a ani neplánuje žiadna mobilizácia. S cieľom predísť ďalším dezinformáciám zverejnilo MO SR na svojom webe zoznam najčastejších otázok spolu s odpoveďami k téme (https://www.mosr.sk/najcastejsie-otazky-odpovede/). Verejnosť si môže overovať informácie aj prostredníctvom e-mailovej adresy faktyoobrane@mod.gov.sk.

Branná povinnosť vzniká každému mužovi, občanovi Slovenskej republiky prvého januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 19 rokov veku, a zaniká 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 55 rokov veku, ak mu branná povinnosť nezanikla z iných dôvodov skôr.

Tisíce Slovákov, ktorí odmietli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Alternatívna služba, teda služba bez zbrane, predstavuje napríklad pomoc v nemocniciach, pri kopaní zákopov, civilnej ochrane obyvateľstva či ďalšie služby v prospech Ozbrojených síl SR. Podrobnosti o výkone alternatívnej služby upravuje zákon o alternatívnej službe v čase vojny alebo vojnového stavu.

Viac o téme: Ministerstvo obranyBranná povinnosťMimoriadna služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu