Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšie nešťastie vo Vysokých Tatrách: Z Veľkej Ľadovej veže spadol horolezec! Záchranári mu už pomôcť nedokázali

Ľadová veža Zobraziť galériu (3)
Ľadová veža (Zdroj: Horská záchranná služba)

VYSOKÉ TATRY - Poľský horolezec neprežil približne 150 metrov dlhý pád z Veľkej Ľadovej veže vo Vysokých Tatrách. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) s tým, že k tragickému pádu došlo v sobotu (22. 7.).

O pomoc slovenských kolegov požiadali poľskí záchranári, horolezci mali vystupovať od Suchej doliny, pričom sa na hrebeni Veľkej Ľadovej veže odviazali a pokračovali nezaistení. Práve v týchto miestach malo dôjsť k pádu.

Ľadová veža
Zobraziť galériu (3)
Ľadová veža  (Zdroj: Horská záchranná služba)

"O technický zásah bola požiadaná posádka leteckých záchranárov z Popradu, ktorá na palubu vzala dvoch príslušníkov HZS a smerovala na miesto nešťastia," uvádza HZS. Po zlokalizovaní miesta pádu vysadili horských záchranárov pomocou palubného navijaka do terénu, kde zistili, že poľský horolezec utrpel pád dlhý približne desiatky metrov a zraneniam na mieste podľahol. Vrtuľník sa preto vrátil na základňu a o súčinnosť požiadali Letku Ministerstva vnútra SR.

Ľadová veža
Zobraziť galériu (3)
Ľadová veža  (Zdroj: Horská záchranná služba)

Tá v Starom Smokovci zobrala na palubu ďalších dvoch záchranárov HZS a smerovali na miesto. Telo nebohého pripravili na letecký transport, vrtuľník následne pomocou palubného navijaka postupne evakuoval telo nebohého, jeho spolulezca aj so záchranármi. Následne pristál v Tatranskej Javorine, odkiaľ spolulezec obete pokračoval samostatne. Telo Poliaka terénnym vozidlom HZS transportovali do domu smútku v Ždiari a odovzdali príslušníkom Policajného zboru SR.

Viac o téme: HorolezecVysoké TatryPoliakĽadová veža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu