Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zaplavené cesty, výpadky elektriny a popadané stromy: Živel vyčíňa v tomto kraji! Pracovníci elektrární v plnom nasadení

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky)

ŽILINA – Intenzívne búrky na území Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v pondelok spôsobili zvýšený počet výpadkov elektriny. Podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslava Gejdoša je bez dodávky momentálne viac ako 10.000 odberných miest. Komplikácie polícia eviduje aj na cestách, najmä v Žiline a na Orave.

Búrky dorazili už aj na východ Slovenska. (Zdroj: Topky)

SHMÚ vyhlásil meteorologickú výstrahu 1. stupňa na väčšine východného Slovenska. Výstraha 2. stupňa platí pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská sobota. Silné lejaky okolo 17. dorazili už aj do centra Prešova.

Zaplavené cesty, výpadky elektriny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Silné búrky, ktoré sa popoludní prehnali Žilinským a Banskobystrickým krajom, spôsobili rozsiahle výpadky elektriny. Pocítilo ich približne 20.000 odberných miest. Mimo prevádzky zostalo na dlhší alebo kratší čas približne 400 distribučných trafostaníc v správe Stredoslovenskej distribučnej (SSD), informoval Gajdoš. 

Silný dážď v centre Prešova (Zdroj: Tip čitateľa)

Najzasiahnutejšími regiónmi sú Považie, Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie a Hont. „Príčinou porúch sú najmä stromy a konáre popadané na elektrické vedenia. Tam, kde je to možné, prebiehajú manipulácie, vďaka ktorým dokážu energetici dopraviť elektrinu do domácností po nepoškodených elektrických vedeniach z iných okruhov," opísal Gejdoš.

Zaplavené cesty, výpadky elektriny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viaceré z porúch by sa energetikom malo podľa neho podariť vyriešiť už v najbližších hodinách, na mnohých miestach si však opravy vyžadujú dlhší čas. „Všetko bude závisieť predovšetkým od rozsahu poškodenia a prístupnosti zasiahnutého miesta. Pracovníci sú v plnom nasadení a robia všetko, čo je v ich silách, aby obnovili dodávku elektriny pre všetky odberné miesta v čo najkratšom čase. Dotknutých obyvateľov žiadajú o pochopenie a trpezlivosť,“ dodal.

„Najviac odberných miest bez dodávky elektriny je momentálne v okolí Žiliny, na Orave a Liptove. Dôvodom sú najmä konáre a stromy popadané na vzdušné vedenia. Naši pracovníci sú v plnom nasadení, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr pre čo najväčší počet obyvateľov," uviedol Gejdoš. Podotkol, že dĺžka opráv sa môže líšiť v závislosti od rozsahu poškodenia a prístupnosti Žiline a na Orave.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologickú výstrahu 2. stupňa pre okresy Čadca a Bytča na strednom Slovensku a zároveň pre okresy Sabinov a Bardejov na východe. Pre väčšinu severných okresov platí hydrologická výstraha 1. stupňa. 

Zaplavené cesty, výpadky elektriny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Ako doplnila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková, v Žiline je zaplavený podjazd z Rajeckej cesty v smere na Solinky. Polícia tiež eviduje spadnuté stromy na elektrické vedenie na Bratislavskej ulici v Žiline. V Slovenskom Pravne, na konci obce Abramová, je spadnutý strom cez cestu a blokuje jeden jazdný pruh. „Ulica Košická v Žiline je ťažko prejazdná," povedala hovorkyňa.

 

zachvíľku sa člnkujeme ✌️. mesto total upchate 😋

Posted by Jakub Barnáš on Monday, July 17, 2023

Slanickej Osade na Orave je podľa Šefčíkovej spadnutý strom na ceste. „Celkovo na Orave evidujeme viac popadaných stromov," upozornila. Búrka, ktorá sa Žilinou prehnala v popoludňajších hodinách, spôsobila popadanie niekoľkých stromov v Bôrickom parku a v mestskej časti Brodno.

LZároveň dážď zaplavil viaceré úseky ciest, estakádu, okolie Rondla, úsek pri žilinskej nemocnici a podobne," priblížila hovorkyňa Žiliny Zuzana Holienčíková. V mestskej časti Považský Chlmec podľa jej slov udrel blesk do rodinného domu, pričom začala horieť strecha. Zdôraznila, že žiadne osoby neboli zranené.

Viac o téme: BúrkyŽilinský krajVýpadky elektrinySpadnuté stromyZaplavené cesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu