Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ozbrojené sily monitorujú pohyby civilných lietadiel a vrtuľníkov nad ukrajinskou hranicou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ozbrojené sily (OS) SR pozorne monitorujú pohyby civilných lietadiel a vrtuľníkov nad ukrajinskou hranicou. Na základe medzivládnej dohody dochádza k preletom ukrajinských civilných leteckých prostriedkov cez územie SR pri využívaní letiska v Užhorode. Informoval o tom hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Každý takýto prelet je vykonávaný v súlade s nahláseným a letovým plánom a je pozorne monitorovaný prostriedkami prehľadu o vzdušnej situácii," priblížil. Občanov uistil, že nejde o narušenie vzdušného priestoru ani o zvýšené riziko pre obyvateľov priľahlých obcí.

Archívne video: Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR

Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Táto aktivita, vzhľadom k blízkosti letiska k hranici so SR, bola v minulosti predmetom rokovaní zodpovedných rezortov a následnej medzivládnej dohody," dodal s tým, že pred začiatkom agresie na Ukrajine šlo o bežnú letovú činnosť, ktorá bola po vypuknutí vojny čiastočne obmedzená z bezpečnostných dôvodov. "V súčasnosti je daný úsek vzdušného priestoru opäť využívaný pre zabezpečenie civilnej leteckej prevádzky," podotkol s tým, že ozbrojené sily už na začiatku agresie prijali organizačno-technické opatrenia zabezpečujúce prehľad o vzdušnej situácii na východnom smere.

Viac o téme: VrtuľníkyOzbrojené silyUkrajinská hranica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu