Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministerstvo obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých viacúčelových vozidiel

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4x4. Cena kontraktu predstavuje takmer 190 miliónov dolárov, približne 172,9 milióna eur. Zámer v stredu schválila vláda.

"Vozidlá budú dodávané v dvoch variantoch v priebehu roku 2025," približuje materiál. Vybavené majú byť interoperabilnými komunikačnými a informačnými systémami, ktoré Ozbrojené sily SR aktuálne požadujú a zavádzajú aj v ďalších druhoch novej techniky.

archívne video Minister obrany SR Sklenár prijal svojho estónskeho kolegu Pevkura

Minister obrany SR Sklenár prijal svojho estónskeho kolegu Pevkura (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Súčasťou kontraktu má byť aj logistická podpora vo forme náhradných dielov, poľného servisu, výcviku a dokumentácie. Vozidlá dodáva spoločnosť Oshkosh. Rezort uhradí v procese obstarania 20 percent DPH. 

Ozbrojené sily získajú novú spôsobilosť bez toho, aby za to Slovensko platilo

Podľa ministra obrany Martina Sklenára obstaranie vozidiel 4x4 prostredníctvom fondu USA v praxi znamená, že Ozbrojené sily SR získajú novú spôsobilosť bez toho, aby za to Slovensko platilo. Návrh vlády USA podľa neho plne zodpovedá ich požiadavkám. 

"Tieto vozidlá 4x4 sú platformou poskytujúcou mimoriadnu mobilitu spolu s balistickou ochranou pre ľahšie jednotky a podporné spôsobilosti. Takúto kombináciu súčasná technika Ozbrojených síl SR neposkytuje,“ priblížil Sklenár. Ako poznamenal, dôležitosť tejto spôsobilosti pre moderné vedenie boja sa denne preukazuje aj na ukrajinskom bojisku.

Ozbrojené sily (OS) SR plánujú vozidlá využívať napríklad pre potreby manévrových jednotiek pozemných síl, jednotky Síl pre špeciálne operácie, Prápor obrany a ochrany 81. krídla Sliač či vybrané jednotky bojového zabezpečenia brigády spoločnej podpory OS SR. Z fondu FMF (Foreign Military Financing - zahraničné vojenské financovanie) vyčlenili Spojené štáty pre Slovensko celkovo 200 miliónov dolárov. Zvyšné prostriedky plánuje rezort využiť na kúpu ručných zbraní a protidronové systémy.

Viac o téme: VozidláFondUSAMinisterstvo obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu