Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bratislavská sudkyňa vyhrala spor s poslancom zo SASKY: Baránik jej musí zaplatiť desiatky tisíc eur!

Alojz Baránik
Alojz Baránik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) musí zaplatiť sudkyni Ayše Pružinec Erenovej náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 70.000 eur. Zároveň sa jej musí písomne ospravedlniť. Rozhodol o tom Krajský súd v Košiciach. Potvrdila to hovorkyňa súdu Anna Pančurová. Na verdikt upozornil týždenník Plus 7 dní.

"Žalovaný je povinný žalobkyni zaplatiť náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 70.000 eur do 15 dní od právoplatnosti rozsudku," priblížila hovorkyňa. Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a zároveň členka Súdnej rady SR Pružinec Erenová verdikt košického krajského súdu privítala. "Vnímam to ako určitú mieru satisfakcie za šesť rokov, odkedy sa začal tento spor," povedala.

V roku 2021 uznal Baránika za vinného disciplinárny senát

Rozhodnutie vo veci ochrany osobnosti a o náhrade škody bolo vyhlásené v závere júna bez prítomnosti žalobkyne a aj žalovaného. Keďže ešte nebolo doručené procesným stranám, zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť. "Oboznámenie sa s odôvodnením rozsudku bude nanajvýš zaujímavé, pretože v doterajšom konaní sme predniesli veľmi závažné ústavné dôvody nášho presvedčenia, že žaloba by mala byť zamietnutá, a dokiaľ toto odôvodnenie nepoznáme, nemôžeme sa k nemu verejne vyjadrovať," reagoval Baránik.

archívne video

Konflikt Alojza Baránika s Borisom Kollárom uprostred predkladania návrhu (Zdroj: NR SR)

V roku 2021 uznal Baránika za vinného disciplinárny senát Slovenskej advokátskej komory (SAK). Konkrétne z porušenia povinnosti zachovávať vážnosť a dôstojnosť, ktorú vyžaduje postavenie advokáta. Túto povinnosť mal porušiť verejne prednesenými výrokmi na adresu sudkyne všeobecného súdu, v minulosti kandidátky na funkciu členky disciplinárneho súdu. Označoval ju za 'príslušníčku justičnej mafie', za 'ťažkú prieťahárku' či 'najväčšiu korupčníčku' na Krajskom súde v Bratislave.

Viac o téme: SudkyňaPokuta Alojz Baránik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu