Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Všeobecná zdravotná poisťovňa dostáva ročne niekoľko miliónou eur za neexistujúcich poistencov, myslí si SASKA

Richard Sulík
Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dostáva podľa SaS ročne minimálne 2,5 milióna eur z poistného neoprávnene za tisícky neexistujúcich poistencov. Tvrdí, že dôvodom je neporiadok v dátach, ktoré spadajú pod kompetenciu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Zástupcovia strany o tom informovali na pondelkovej tlačovej konferencii.

Strana upozornila, že problém s meraním a dátami v zdravotníctve je na Slovensku dlhodobý. "Všeobecnej zdravotnej poisťovni sú vďaka tomu prideľované peniaze z prerozdeľovania, na ktoré nemajú nárok. Deje sa tak na základe centrálneho registra poistencov, ktorý overuje ÚDZS," uviedla poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková (SaS). V tejto súvislosti skritizovala úrad, že rieši všetko ostatné, no zabúda na svoju agendu.

Archívne video: SASKA oceňuje prácu prezidentky, bola hlavou štátu v extrémne ťažkých časoch

SASKA oceňuje prácu prezidentky, bola hlavou štátu v extrémne ťažkých časoch (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Tisícky neexistujúcich poistencov

Celkovo môže byť podľa SaS vo VšZP evidovaných minimálne 7000 neexistujúcich poistencov. Kandidát strany na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay poukázal na to, že v centrálnom registri je asi 2800 poistencov starších ako 100 rokov, čo nesedí s údajmi Štatistického úradu SR, podľa ktorého žije na Slovensku len približne 400 až 700 ľudí v tomto veku. Ďalšie tzv. mŕtve duše môžu byť podľa SaS medzi poistencami vo vyššom veku, ktorí nemajú svojho kapitujúceho všeobecného lekára alebo dlhodobo nečerpajú zdravotnú starostlivosť. "Je na mieste vážne podozrenie, či ešte žijú," skonštatoval Szalay.

Tomáš Szalay
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Szalay  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Riešenie strana vidí uprataní dát, konkrétne v novelizácii zákona o zdravotnom poistení. Podľa Szalaya ba sa malo prechodným ustanovením zdravotným poisťovniam umožniť "vymazať" poistencov podľa istých kritérií. "Napríklad nečerpajú dlho žiadnu zdravotnú starostlivosť, nie sú kapitovaní u žiadneho všeobecného lekára a majú nad 100 rokov a nepoberajú ani dávky sociálneho zabezpečenia," vymenoval. Dodal, že formálne by sa im pridelil taký dátum úmrtia, aby nevznikali dodatočné nároky na vrátenie poistného či zdrojov z prerozdelenia.

Viac o téme: ZdravotníctvoPoistenciVšeobecná zdravotná poisťovňaSASKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu