Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet hostí v hoteloch a penziónoch stúpol v máji medziročne o 20,5 percenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Celková návštevnosť ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v máji 2023 dosiahla necelých 500.000 osôb. V medziročnom porovnaní mali hotely, penzióny a iné ubytovacie zariadenia o 20,5 % viac hostí. Bolo to stále ešte o 77.000 návštevníkov menej ako v rovnakom mesiaci pred pandémiou (máj 2019). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Návštevníci strávili v zariadeniach cestovného ruchu takmer 1,2 milióna nocí, čo bolo o 19 % viac ako pred rokom. Priemerná doba pobytu bola 2,4 noci. Vyšší nárast ukazovateľov ubytovania ovplyvnila najmä nižšia porovnávacia základňa z mája 2022, keď sa do ubytovacích zariadení len pomaly vracali hostia po dvojročnej pandémii COVID-19.

archívne video Budaj o výstavbe 9-poschodového hotela v Demänovskej doline: Nie je to uzavretá vec

Budaj o výstavbe 9-poschodového hotela v Demänovskej doline: Nie je to uzavretá vec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Takmer dve tretiny ubytovaných, teda 303.000 osôb, tvorili domáci návštevníci. Ich počet vzrástol medziročne o viac ako desatinu, v porovnaní s predkovidovým májom 2019 chýbalo už len necelých 8 % domácich návštevníkov. Jediný región, kam prišlo viac domácich hostí ako pred pandémiou, bol Bratislavský kraj. 

Ubytovacie využilo 173-tisíc zahraničných návštevníkov

Najvyššiu domácu návštevnosť zaznamenali štandardne Žilinský, Prešovský a Bratislavský kraj. Spolu tieto tri kraje tvorili takmer dve tretiny domácej návštevnosti. Ubytovacie služby počas mája na Slovensku využilo zároveň 173.000 zahraničných návštevníkov, išlo o 38-percentný medziročný nárast návštevnosti. Medziročne vzrástol počet vo všetkých krajoch. Najvyšší nárast, o vyše polovicu návštevníkov, zaznamenal Prešovský kraj. 

V piatom mesiaci bol počet cudzincov porovnateľný s rokom 2019 len v Trnavskom kraji. Najviac cudzincov navštívilo Bratislavský (80.000), Žilinský (23.000) a Prešovský kraj (18.000). Spolu tieto tri kraje tvorili 70 % celkovej zahraničnej návštevnosti. V súhrne za prvých päť mesiacov roka 2023 sa ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu vyše 1,6 milióna hostí. Ide o 13-percentný medziročný nárast. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 stále chýbala viac ako štvrtina (27 %) hostí. Počet cudzincov medziročne vzrástol o tretinu, domáca návštevnosť bola porovnateľná (nárast 4 %).

Viac o téme: RastHostiaHotely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu