Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Káčer uštedril Hegerovi ďalšiu ranu: Po odchode z vlády potvrdil aj koniec v strane Demokrati!

Rastislav Káčer
Zobraziť galériu (3)
Rastislav Káčer (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty)

BRATISLAVA – To, čo vyzeralo na úspešný príbeh, sa rozpadáva ako domček z karát. Eduard Heger, ktorý mal ešte donedávna ako premiér doviesť krajinu k predčasným voľbám, bol nakoniec pred pár dňami nútený priznať porážku a skončiť aj s celou vládou. Aby toho nebolo málo, problémy sa už objavili aj v jeho novej strane Demokrati, ktorej dal košom Rastislav Káčer.

 

Archívne video: Tlačová konferencia Demokratov k aktuálnej politickej situácii

Tlačová konferencia Demokratov k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odchádzajúci minister zahraničných vecí opustil stranu Demokrati ešte 1. mája, teda niekoľko dní predtým, ako oznámil svoj odchod z ministerského kresla, čím zasadil poslednú ranu vláde Eduarda Hegera. Urobil tak zo zahraničnej pracovnej cesty. V tom čase už bolo známe, že po škandále s prideľovaním dotácií odchádza z vlády šéf rezortu pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Eduard Heger sa snažil situáciu zachrániť mimoriadnym večerným vystúpením v RTVS, no namiesto toho veci ešte zhoršil. Práve po tomto príhovore totiž prišiel Káčerov koniec v ministerskom kresle, ktorý bol ešte k tomu sprevádzaný kritikov Hegerovho vystúpenia vo verejnoprávnej televízii. To Káčer bez okolkov nazval „strašným babráctvom.“ Oficiálne však dôvody svojho odchodu nekomentoval. Heger tak mal razom o dvoch ministrov menej a bol donútený požiadať prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia.

Káčer uštedril Hegerovi ďalšiu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

To, že skončil aj v strane Demokrati, potvrdil Káčer oficiálne iba včera. V septembrových parlamentných voľbách nechce kandidovať ani za žiadnu inú stranu. "Nebudem kandidovať za žiadnu stranu. Nemal som to v úmysle, ani keď som bol pri oznámení Demokratov. Nebudem kandidovať a ani sa uchádzať o žiadnu medzinárodnú funkciu," uviedol.

Eduard Heger pritom vznik strany Demokrati triumfálne oznámil len začiatkom marca. Káčer nechýbal na úvodnej tlačovke a predstavený bol ako súčasť predsedníctva. Strana potom na sociálnej sieti opakovane promovala aj jeho oficiálne vystúpenia, ktoré absolvoval ako minister.

Demokrati mali v marcovom prieskume agentúry Focus slušnú štartovaciu pozíciu, krátko po vzniku by ich volilo 5 percent voličov. V poslednom, aprílovom prieskume, však prišla rana v podobe zisku 3,6 percenta hlasov. 

Viac o téme: DemokratiEduard HegerRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu