Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa politológa zotrvávanie vlády bez dôvery podkopáva základy politického systému

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dlhodobé zotrvávanie vlády, ktorá nemá mandát parlamentu, je precedensom, ktorý podkopáva základy politického systému na Slovensku. Myslí si to politológ z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Erik Láštic. Odborníci sa zhodujú na tom, že dostatočný dôvod na odchod vlády je chýbajúca dôvera parlamentu. O ňu prišla vláda v decembri 2022. Zotrvanie tejto vlády nie je podľa politológa Juraja Marušiaka garanciou pred prehlbovaním chaosu.

"Bez ohľadu na to, aká obava panuje u časti spoločnosti z výsledku predčasných volieb, je dlhodobé zotrvávanie vlády SR, ktorá nemá mandát parlamentu, precedensom, ktorý podkopáva základy politického systému na Slovensku," uviedol  Láštic.

Video: Heger vystúpil so zásadným prehlásením, dokonca si sype popol na hlavu pre pretrvávajúci chaos

Heger vystúpil so zásadným prehlásením, dokonca si sype popol na hlavu pre pretrvávajúci chaos (Zdroj: Úrad vlády SR)

Štádium rozpadu

Podľa Marušiaka je evidentné, že súčasná vláda je v štádiu rozpadu. "Neviem, či na úradnícku vládu už nie je neskoro. V každom prípade krajina potrebuje vládu a samotný premiér priznáva, že terajšia vláda a on sám nesú spoluzodpovednosť za to, že doviedli krajinu do chaosu," skonštatoval Marušiak, ktorý pôsobí v Ústave politických vied Slovenskej akadémie vied.

Marušiak vidí permanentné zlyhávanie. "Sám premiér je lídrom strany, ktorá sa ešte pred pár týždňami vyhlasovala za opozičnú. Nominálne vládni poslanci sa snažia v parlamente presadzovať nesystémové opatrenia a fakticky každý sa zbavuje zodpovednosti za súčasný stav. Vláda je v procese agónie, ktorá trvá už príliš dlho, a posun volieb na 30. september túto agóniu iba predĺžil," skonštatoval.

Podľa politológa zotrvávanie vlády
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Chaos

Politologička Darina Malová z UK takisto priznáva, že politická situácia je viac ako značne chaotická už od vyslovenia nedôvery vláde. "Najmä ak sa pozeráme na dôležitý aspekt vládnutia, a to je povinnosť zodpovedať sa za politické rozhodnutia. My vlastne nevieme, voči komu a ako sa súčasná vláda má zodpovedať," priblížila.

V prípade parlamentnej demokracie sa vlády majú zodpovedať prostredníctvom politických strán zastúpených v parlamente, ktoré nominovali jednotlivých ministrov. "A práve tu je zásadná a dlhodobá slabina demokracie na Slovensku, lebo politické strany sa inštitucionalizovali ako nástroje vôle ich zakladateľov, respektíve majiteľov, a nereprezentujú záujmy jednotlivých skupín občanov alebo transparentne fungujúcich záujmových skupín," povedala politologička s tým, že to platí o všetkých stranách zastúpených v parlamente od roku 2020.

Medzitým však veľa poslancov a ministrov vrátane premiéra zmenilo stranícku príslušnosť a to podľa Malovej ešte viac zneprehľadňuje povinnosť zodpovedať sa za politické rozhodnutia vo voľbách.

Viac o téme: VládaVládna krízaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu