Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico si myslí, že úradnícka vláda nezíska v parlamente podporu

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Úradnícka vláda nezíska v parlamente podporu a nebude schopná riešiť najväčšie problémy Slovenska. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

"Ústavná a politická kríza, v ktorej sa nachádza Slovenská republika, sa nedá vyriešiť bez parlamentu," povedal. Považuje za veľký chybu, že prezidentka nerokovala s predsedami politických strán.

Video: Heger to po prezidentkinom odmietnutí vzdal, jeho nápady končia v koši a krajinu tak čaká úradnícka vláda

Heger to po prezidentkinom odmietnutí vzdal, jeho nápady končia v koši a krajinu tak čaká úradnícka vláda (Zdroj: Topky/Maarty)

Vie si predstaviť vyjadriť dôveru úradnickej vláde

Dôveru úradníckej vláde pripustil v prípade, ak by boli predčasné parlamentné voľby posunuté zo septembra na začiatok júla. "Sme pripravení sa s pani prezidentkou rozprávať a viem si predstaviť, že by vláda dostala od nás dôveru," dodal.

Prezidentka nemá na výber, musí ustanoviť úradnícku vládu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nemá po žiadosti premiéra Eduarda Hegera o zbavenie poverenia viesť vládu inú možnosť, ako ustanoviť úradnícku vládu. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nemusí počúvať parlament

Zdôraznil, že kompetencia zostavovania úradníckej vlády patrí výlučne prezidentke. "Ona si môže sama rozhodnúť, koho si tam dá. Nemusí počúvať parlament," povedal Kollár. Hlava štátu si však podľa neho môže zavolať relevantné politické strany a dohodnúť sa s nimi na obsadení úradníckej vlády.

Úvahy o prípadnom posunutí termínu predčasných volieb na skorší ako septembrový termín nepovažuje za reálne. "Potrebujete na to 90 poslancov, keď SaS a OĽANO povedali, že nie, môžeme pretočiť tento list," dodal v relácii.

Viac o téme: Vládna krízaúradnícka vládaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu