Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Migy definitívne posielame na Ukrajinu

Slovensko daruje stíhačky Ukrajine. Zobraziť galériu (4)
Slovensko daruje stíhačky Ukrajine. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, SITA, TASR)

BRATISLAVA - Slovenské stíhačky MiG-29 definitívne posielame Ukrajine, aby ich mohla využiť v konflikte s Ruskou federáciou. Po dnešnom rokovaní vlády to oznámil poverený premiér Eduard Heger (Demokrati). O všetkom je už informovaná aj prezidentka Zuzana Čaputová a súhlasiť mal aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vláda jednohlasne schválila medzinárodnú dohodu o darovaní stíhačiek Mig-29 dnes. Celkovo na Ukrajinu pošleme 13 strojov a tiež systém protivzdušnej obrany KUB. Podľa Eduarda Hegera sú pre nás už nepoužiteľné a Ukrajine sme ich darovali, aby sa mohli brániť. Zdôraznil, že  o darovaní techniky rozhodoli v súlade s Ústavou SR. Vláda má podľa neho kompetenciu rozhodovať o medzinárodných dohodách.

 

🟡NA ZÁKLADE MEDZIVLÁDNEJ DOHODY DARUJEME VYRADENÉ STÍHAČKY UKRAJINE Slovensko sa nemôže a nebude nečinne pozerať na...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR on Friday, March 17, 2023

Podľa povereného predsedu vlády "stojíme na správnej strane dejín." Navyše, Slovensko čakajú za túto pomocnú ruku Ukrajine kompenzácie.  "Proces odovzdania stíhačiek je úzko koordinovaný s poľskou stranou, Ukrajinou a ďalšími spojencami," povedal. Technika, ktorú posielame, je určená na ochranu civilistov.  Heger zároveň odmietol, že by bolo Slovensko týmto krokom zatiahnuté do vojenského konfliktu a pripomenul, že stíhačky už darovali aj iné krajiny.

Čo posielame na Ukrajinu:

  • 10 kusov Mig29 s motormi, 3 kusy Mig29 bez motorov, s príslušnými pohonnými hmotami a mazivami (PHM), náhradnými dielcami, pozemným prevádzkovým vybavením, skladom náhradných dielcov, kontrolno-meracou technikou.
  • 2 kusy odpaľovacích zariadení KUB, s príslušnými náhradnými dielcami a skladom náhradných dielcov
  • 1 kus radarovej stanice KUB
  • 52 kusov protilietadlových rakiet 3M9ME
  • 148 kusov protilietadlových rakiet 3M9M3E

 

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Migy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Slovensko dostane kompenzácie 

Minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) potvrdil, že Slovensko sa bude uchádzať o náhradu v rámci Európskeho mierového nástroja. Existuje tiež podľa neho bilaterálna ponuka zo strany Spojených štátov amerických na konkrétnu vojenskú techniku, ktorej pridaná hodnota vo finančnom vyjadrení pre SR bude zhruba 700 miliónov dolárov.

"Celkovo hovoríme o náhrade za tieto systémy vo výške 900 miliónov dolárov," doplnil Naď s tým, že pre slovenskú obranyschopnosť je to výhodné. Zdôraznil však, že prvoradá je pomoc Ukrajine pri záchrane životov. "To je hlavný dôvod, aby sme migy, ktoré nevieme používať, na Ukrajinu dali," skonštatoval.

MIMORIADNE Je rozhodnuté! Migy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko tvrdí, že darovanie stíhačiek má prakticky nulový dosah na obranyschopnosť, pretože Ozbrojené sily SR ich nepoužívajú ani v budúcnosti používať nebudú. "Čo sa týka Kubov, odkrojili sme takú časť, ktorá by nás nemala zásadným spôsobom ohroziť," dodal.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Kremeľ odkazuje, že stíhačky budú zničené

Na darovanie stíhačiek už zareagovala aj ruská strana. Tá odkázala nielen nám, ale aj Poliakom, že stíhačky MiG-29, ktoré Slovensko a Poľsko plánujú dodať Ukrajine, ruská armáda zničí. 

Viac o téme: StíhačkyUkrajinaMiG-29
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu