Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Lengvarský sa ocitol na znepokojivom zozname! Analytik Smatana dvíha prst: Veľký problém nášho zdravotníctva

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Nemajú dlhú životnosť. Prezidentka Zuzana Čaputová dnes zobrala poverenie Vladimírovi Lengvarskému. Nominant OĽaNO sa tak zapísal na dlhý zoznam ministrov zdravotníctva, ktorí sa vo funkcii v ére našej samostatnosti vystriedali. Najmä posledné roky sme svedkami výraznej fluktuácii na tomto poste. Stavu nášho zdravotníctva to však rozhodne neprospieva.

 

Video: Prezidentka poverila vedením rezortu zdravotníctva Hegera, nahradí Lengvarského

Prezidentka poverila vedením rezortu zdravotníctva Hegera, nahradí Lengvarského (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vladimír Lengvarský sa úradu ujal 1. apríla 2021. Vo funkcii tak zotrval takmer presne dva roky, chýba mu k tomu len necelý mesiac. Paradoxom je, že táto dĺžka patrí ešte k tým lepším. Ako upozornil analytik Martin Smatana, historicky to z neho robí siedmeho najdlhšie pôsobiaceho ministra zdravotníctva na Slovensku. Za posledných 10 rokov je na treťom mieste. Dĺžka jeho pôsobenia je dokonca dva mesiace nad priemerom. „Aj keď minister Lengvarský trošku pokazil štatistiky, je zrejmé, že priemerná dĺžka ministrovania sa kráti: priemerne zotrvá minister vo funkcií takmer 21 mesiacov (624 dní), prvých 9 ministrov bolo priemerne vo funkcií až 732 dní, kým posledných už len 516,“ uviedol Smatana.

Lengvarský sa ocitol na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Martin Smatana)

Okrem toho očakáva, že priemer sa bude ešte znižovať a to pre blížiace sa predčasné voľby, ktoré prinesú ďalšiu zmenu v ministerskom kresle. Práve časté výmeny vidí ako jeden z hlavných dôvodov, prečo je naše zdravotníctvo v takom zúboženom stave. „Ak sa mení vedenie rezortu každých 21 mesiacov tak sa v sektore ťažko buduje stabilita, vízia či kontinuita pri veľkých projektoch a reformách. Spolu s ministrom totiž zväčša odíde veľká časť exekutívy ministerstva, čo takmer vždy spôsobí ochromenie ministerstva. Je to logické. Ak odíde veľká časť know-how úradu, prerušia sa procesy a odložia sa rozhodnutia, tak všetko prvých pár mesiacov stagnuje,“ vysvetlil. „Kým sa nové vedenie ´rozkuká´, už sa pomaličky aj balí preč - a tu leží jedna z hlavných príčin toho, prečo roky prešľapujeme na mieste a nedokážeme postaviť jednu koncovú nemocnicu,“ dodal.

Podľa neho sa Slovensko právom radí medzi krajiny s najhoršími výsledkami zdravotnej starostlivosti v rámci celej Európskej únie. „´Bojujeme´ o posledné priečky s krajinami ako sú Rumunsko či Bulharsko a aj keď dnes nikto nevie povedať ako skončia predčasné voľby, akokoľvek šikovný minister príde, pokiaľ tam bude znova pár mesiacov, tak nám bude určite čoskoro patriť úplne posledná priečka v celej EÚ...,“ uzavrel.

Lengvarský sa ocitol na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Môžeme čakať ďalšiu zmenu

Dlhú životnosť nebude mať zrejme ani krízový manažment na čele s novým štátnym tajomníkom Michalom Palkovičom, ktorých na ministerstvo posiela Eduard Heger. Ten dnes dostal od prezidentky poverenie riadiť rezort zdravotníctva. Sedí tak už na troch stoličkách, okrem toho, že je na čele vlády, tak je tiež poverený viesť rezort financií. Už dnes však môžeme povedať, že ani on sa v tejto funkcii dlho nezohreje. V septembri sa totiž majú konať predčasné parlamentné voľby, po ktorých môžeme očakávať ďalšiu zmenu. Okrem toho prezidentka Zuzana Čaputová včera pohrozila úradníckou vládou, ktorá je stále v hre.

Viac o téme: Minister zdravotníctvaVladimír LengvarskýMartin Smatana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu