Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slobodné a nezávislé médiá sú jedným z pilierov demokracie, tvrdí Eduard Heger

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Úrad vlády SR)

BRATISLAVA - Slobodné a nezávislé médiá sú jedným z pilierov demokracie. Je neakceptovateľné, aby v demokratickej spoločnosti predstavitelia vládnej moci verbálne atakovali novinárov, ktorí upozorňujú na ich pochybenia. Uviedol to dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). V pondelok sa stretol so zástupcami novinárskych organizácií, ktorí sa v Bratislave zúčastnili na Medzinárodnej konferencii o slobode médií Media Freedom 2023.

"Som presvedčený, že medzi politikmi a novinármi má fungovať vzájomná korektná a konštruktívna komunikácia. Dôveru v médiá musíme pomôcť posilňovať, o to viac, keď čelíme hybridnej vojne a dezinformáciám," povedal Heger.

VIDEO Investigatívne centrum Jána Kuciaka spúšťa iniciatívu Bezpečná.Žurnalistika.sk

Investigatívne centrum Jána Kuciaka spúšťa iniciatívu Bezpečná.Žurnalistika.sk (Zdroj: TASR/ Ján Kotian)

V súvislosti s piatym výročím vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej premiér so zástupcami medzinárodných novinárskych organizácií diskutoval o opatreniach, ktoré Slovensko prijíma na zaistenie slobodného a bezpečného výkonu práce novinárov. Zahraničná misia ocenila posun v mediálnej legislatíve.

''Ani dnes situácia nie je ideálna, vnímame však, že sme nastavili pozitívny trend. Dôkazom je aj medziročný posun Slovenskej republiky v rámci indexu slobody médií, ktorý každoročne pripravuje organizácia Reportéri bez hraníc," podotkol Heger. Poukázal, že oproti roku 2021 sa Slovensko v minulom roku zlepšilo o osem priečok a umiestnilo sa na 27. mieste spomedzi 180 krajín.

Viac o téme: SlobodaMédiáDemokraciaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu