Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Takto sa minulý rok darilo rezortu obrany: Vďaka Analytickému útvaru ušetrili aj vaše peniaze!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Analytický útvar MO SR, Getty Images)

BRATISLAVA - Rezort obrany prešiel výraznými zmenami, očakávať máme ekologickejšiu budúcnosť či lepšie zaobchádzanie s verejnými peniazmi. O svojej činnosti vo výročnej správe o tom informuje Analytický útvar Ministerstva obrany SR, v hodnotení nezabúda ani na medzinárodné projekty. Prízvukuje, že revízia výdavkov na obranu nám ušetrila už milióny.

Archívne VIDEO: Minister Naď o hodnotiacej správe NATO

Jaroslav Naď o hodnotiacej správe NATO (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Veľké plány rezortu: Obrana so zelenou budúcnosťou

Analytickému útvaru (AÚ) Ministerstva obrany sa v minulom roku obzvlášť darilo a významné míľniky dosiahli aj oblasti životného prostredia, informovali vo svojej výročnej správe. „Klimatická zmena nie je len ekologickým, ale aj bezpečnostným problémom a tzv. „násobiteľom hrozieb“. Okrem sťaženia podmienok, v ktorých budú operovať ozbrojené sily, má aj potenciál vyvolať konflikty o základné zdroje ako voda alebo orná pôda,“ vysvetľujú dôležitosť EKO opatrení. „Príklady zelených opatrení v obrane zahŕňajú oblasť mobility, logistiky a infraštruktúry,“ dodávajú s tvrdením, že rezortu sa za rok 2022 podarilo naplniť 4 z 20 plánovaných opatrení. Ďalších 13 sa im však podarilo splniť čiastkovo.

Takto sa minulý rok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Analytický útvar MO SR)

Posledný rok bol pre útvar plodný aj na úspešné projekty

V správe ďalej informujú, že AÚ MO sa v minulom roku podarilo uviesť do chodu revíziu výdavkov na obranu. „Revízia výdavkov na obranu hodnotí efektívnosť výdavkov v rezorte MO SR a identifikuje udržateľné opatrenia, ktoré zvýšia hodnou za peniaze verejných financií,“ priblížili. Dôvodom začlenenia revízie má byť vytvorenie priestoru pre lepšie verejné služby a presun financií na iné priority vlády. „Podľa Súhrnnej implementačnej správy za rok 2021, ktorá bola spracovaná v októbri 2022, rezort obrany plní, alebo čiastočne plní 38 z celkovo 58 podopatrení Implementačného plánu revízie výdavkov na obranu. Celkové úspory dosiahnuté vďaka realizácii týchto opatrení za rok 2021 dosiahli výšku 24,77 miliónov eur,“ prízvukuje AÚ.

Takto sa minulý rok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Analytický útvar MO SR)

Viac o téme: RozpočetMinisterstvo obranyEKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu