Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vysoké zálohové faktúry by vás už strašiť nemali: Finálne riešenie sa dozvieme po pondelkovom rokovaní kabinetu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Hneď na začiatku nového roka domácnosti aj malé firmy šokovali zálohové platby za energie, ktoré sa v niektorých prípadoch vyšplhali až na tisíce. Ministerstvo hospodárstva aj premiér Eduard Heger tvrdia, že sa Slováci nemajú čoho báť. Vládny kabinet by mal po pondelkovom rokovaní oznámiť dobré správy.

Dohodli sme sa na podpore štátneho rozpočtu na budúci rok, potvrdil Heger (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poverený premiér Eduard Heger (OľaNO) je optimista a všetkých, ktorí zostali z vysokých zálohových faktúr zaskočení, upokojuje."Každý občan bude platiť za teplo také ceny, aké vláda schválila ešte minulý rok,“ tvrdí. Finálne riešenie predstavia v pondelok po rokovaní vlády, ktoré zvolal. 

Premiér Heger reagoval na situáciu, pri ktorej do mnohých domácnosti či firiem dorazili zálohové faktúry, ktoré sa v niektorých prípadoch vyšplhali na tisíce eur. To aj napriek sľubom vlády pomôcť domácnostiam a firmám. 

Ministerstvo hospodárstva reaguje

„Vyzvali sme výrobcov tepla, aby dali do súladu zálohové platby s nariadeniami vlády, čo znamená limit maximálne 20€ na megawatthodinu a strop 199 eur,“ tvrdí štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec s tým, že ministerstvo je v aktívnej komunikácii so Slovenským zväzom výrobcov tepla (SZVT).

Vďaka inteligentnej radiátorovej hlavici môžete ušetriť.
Zobraziť galériu (3)
Vďaka inteligentnej radiátorovej hlavici môžete ušetriť.  (Zdroj: Topky.sk)

Ministerstvo dodáva, že dôvodom pre vysoké zálohové faktúry má byť nereflektovanie na nariadenie vlády. „V súvislosti so zálohovými faktúrami za teplo pre bytové a rodinné domy v niektorých prípadoch dodávatelia tepla nezohľadnili nariadenie vlády SR č. 464/2022 Z. z., ktoré vstúpilo do platnosti na konci roku 2022 a teda zaslali bytovým či rodinným domom zálohové faktúry s vyšším nárastom ceny,“ uviedla hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.  Ako dodala, ministerstvo ešte v pondelok vyzvalo dodávateľov, aby pristúpili k úprave zálohových faktúr v zmysle nariadenia.

Ceny energií pre rok 2023 by mali byť stabilné

„Účelom výzvy ministerstva je zabezpečenie stabilných dodávok tepla pre všetkých koncových odberateľov tepla v bytových objektoch prostredníctvom pokrytia rozdielu medzi cenou tepla schválenou alebo určenou Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a cenou tepla, ktorú určila vláda SR svojím nariadením,“ udáva rezort hospodárstva v tlačovej správe. Dodávajú, že výzva bude otvorená od 9. januára do 31. decembra 2023. Pre dodávateľov tepla je podľa ministerstva na dotácie vyčlenených skoro 394 800 000 eur. 

Vysoké zálohové faktúry by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Dodávatelia tepla (teplárenské spoločnosti) si budú musieť podať žiadosť o dotáciu. Tú je možné predložiť výlučne v elektronickej podobe s prílohami obsahujúcimi potrebné údaje na schválenie dotácie. 

Viac o téme: Energetická krízaTeploEduard HegerEnergetikaZálohové faktúryMinisterstvo Hospodárstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu