Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké porovnanie slovenských nemocníc: Nemocnicou roka je tá v Ružomberku! Pozrite sa, ako skončila vaša

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

BRATSILAVA - Nemocnicou roka 2022 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc je Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok. Tá dokonca odsunula na druhú pozíciu aj líderku ostatných štyroch rokov - Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica. Inštitúcia INEKO, ktorá rebríček zostavila, sa pozrela na viacero parametrov ako mieru úmrtnosti, čakaciu dobu na urgentoch či transparentnosť.

Archívne video: Vladimír Lengvarský: Naďalej ostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov

Vladimír Lengvarský: Naďalej ostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Hodnotenie Nemocnica roka 2022 vychádza predovšetkým z dát rokov 2018 až 2021 a zasiahla do neho práve náročná skúška pre naše zdravotníctvo – pandémia koronavírusu. Tá sa v roku 2020 v slovenských nemocniciach negatívne podpísala na plošnom zhoršení úrovne takmer všetkých sledovaných indikátorov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Po nástupe „červených“ kovidových oddelení v nemocniciach sa znížil počet realizovaných operačných výkonov nekovidových pacientov.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc:
Zobraziť galériu (10)

„Tento trend pretrval aj v minulom roku. Pandémia zapríčinila aj v roku 2021 odsúvanie plánovaných operácií, a teda zhoršenie dostupnosti a negatívne ovplyvňovala aj kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hoci sme už začali pozorovať zlepšenia pri niektorých indikátoroch,“ uviedli. „Zaujímavosťou je, že ani dva ťažké roky pandémie nezhoršili v dotazníkoch poisťovní reportovanú spokojnosť pacientov. Ba práve naopak, spokojnosť pacientov kontinuálne rastie,“ poukázali. Pozitívom rozhodne je, že sa medziročne zlepšilo hospodárenie nemocníc.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky.sk)

Najlepšie obstáli v Ružomberku

K prvému miestu dopomohol ružomberskej nemocnici medziročný bodový posun v kategóriách ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, náročnosti diagnóz liečených pacientov a spokojnosti pacientov. Práve v tomto ohľade patrí k absolútnym dominátorom spomedzi porovnateľných nemocníc. „V indikátoroch kvality ÚVN predbehla doterajšieho lídra – Univerzitnú nemocnicu Bratislava. Silnou stránkou vojenskej nemocnice sú nízke počty úmrtí pacientov po operačných výkonoch a po náhlej cievnej mozgovej príhode. Druhé najlepšie čísla vykazuje aj pri ukazovateľoch nutnosti opakovania operácií (reoperovanosť) a hospitalizácií (rehospitalizovanosť),“ uviedli. Naopak, najslabšou stránkou ružomberskej nemocnice je pri porovnaní s ostatnými štátnymi univerzitnými a fakultnými nemocnicami najnižšia transparentnosť. Zlepšiť by sa mala určite aj v hospodárení, kde medziročne bodovo stratila suverénne najviac.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

Najtransparentnejšou nemocnicou je Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, ktorá zároveň lieči z hľadiska medicínsko-ekonomickej náročnosti diagnóz v priemere najkomplikovanejších pacientov na Slovensku. „Pri minuloročnom hodnotení sa Rooseveltka mohla hrdiť v rámci kategórie štátnych univerzitných a fakultných nemocníc nadpriemernou spokojnosťou pacientov, čo však tento rok už konštatovať nemôžeme, keďže sa pri tomto ukazovateli posunula medziročne významne k priemeru,“ uviedli. Pribudli jej pokuty udelené Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a medzi rokmi 2019 a 2020 sa jej výraznejšie zvýšila miera rehospitalizácií, tieto čísla neklesli ani v roku 2021. "Na druhej strane však treba povedať, že patrila k nemocniciam, ktoré odliečili najviac kovidových pacientov na Slovensku. To zapríčinilo aj pokles počtu vykonaných operácií," poukázali. Napriek tomu si však nemocnica udržiava vysokú – tretiu najvyššiu priečku pri ukazovateli operačných skúseností lekárov a ich tímov tesne za košickou Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura. "Viac operačných výkonov realizuje len oveľa väčšia Univerzitná nemocnica Bratislava UNB pozostávajúca však až z piatich pracovísk - v podstate funkčne samostatných nemocníc,“ poukázali.

Univerzitná nemocnica Martin
Zobraziť galériu (10)
Univerzitná nemocnica Martin  (Zdroj: Dôvera)

Univerzitnej nemocnici Martin sa podarilo medziročne získať mierne vyššie body za indikátory kvality poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Medziročne si napríklad výrazne znížila podiel opakovaných hospitalizácií. Napriek tomu má martinská univerzitka v porovnaní s ostatnými nemocnicami v kategórii najvyššiu mieru reoperácií, úmrtnosti pacientov po mozgovej príhode či druhú najvyššiu rehospitalizovanosť. Ich slabinou sú určite stále viac sa zhoršujúce hospodárske čísla, ktoré sú už podľa dát INEKO najhoršie spomedzi veľkých štátnych nemocníc. Dobrou správou však bolo, že za obdobie ostatných 4 rokov čakávali záchranári s privezeným pacientom na urgentnom príjme v priemere najkratší čas spomedzi univerzitných a fakultných nemocníc práve v Martine, hoci sa medziročne tento čas natiahol až o minútu na necelých 16 minút. „Žiaľ, celoslovensky sa táto hodnota v nemocniciach zhoršuje už niekoľko rokov. V roku 2021 sa priemerné čakanie záchraniek s pacientom na urgente predĺžilo o 1,5 minúty na takmer 22 minút,“ dodali.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Polícia)

Skokanom roka je FNsP Žilina, ktorá si vylepšila rating o 2,3 body a preskočila v rebríčku Univerzitnú nemocnicu Bratislava. „Okrem zlepšenia v indikátoroch kvality (ktoré nie je len výsledkom administratívneho zreálnenia (aj starších) údajov o rehospitalizovanosti, ale aj skutočného medziročného zlepšenia na základe porovnania už opravených dát) sa žilinská nemocnica posunula bodovo vpred najviac v oblastiach spokojnosti pacientov a hospodárenia,“ uviedli odborníci.

Nie veľmi dobre obstála UNLP Košice. Tá si síce medziročne pripísala celkové bodové zlepšenie, najviac jej narástli body za náročnosť diagnóz pacientov, ich spokojnosť a relatívne mierne aj za hospodárenie. Ani to však nestačilo na to, aby sa naša druhá najväčšia nemocnica odpútala z dna rebríčka. „V ukazovateľoch kvality zdravotnej starostlivosti košická univerzitná nemocnica stále zaostáva. Pri porovnaní s ostatnými má UNLP najvyššiu úmrtnosť po operačných výkonoch, najvyššiu úmrtnosť na JIS-ke, rekordne dlhé čakanie záchraniek na urgente (v priemere skoro 28 minút napriek minútovému medziročnému zlepšeniu), najvyššiu pokutovanosť od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Pasteurova nemocnica v Košiciach mala v 4-ročnom sledovanom období stále aj najhoršiu schopnosť generovať vlastné zdroje,“ upozornilo INEKO.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc:
Zobraziť galériu (10)

Zo všeobecných nemocníc je najlepšia tá v košickej Šaci

Nemocnicou roka 2022 v kategórii všeobecných nemocníc sa stala opätovne Nemocnica AGEL Košice-Šaca, čím si udržala svoju čelnú pozíciu z ostatných troch rokov. Dominuje v ukazovateli operačných skúseností zdravotníckeho personálu a spokojnosti pacientov. „Nadpriemerné úrovne dosahuje aj pri kvalite, náročnosti diagnóz a hospodárení. Celkovo však šačianska nemocnica zaznamenala oproti minuloročnému hodnoteniu bodovú stratu, najmä pri ukazovateľoch kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti – opakované operácie, úmrtnosti starších pacientov po zlomenine stehennej kosti a pokuty od ÚDZS za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť,“ poukázali.

Striebornú priečku obhájila Ľubovnianska nemocnica, ktorá nebola počas ôsmich ročníkov nikdy horšia ako druhá, pričom si štyrikrát odniesla najvyššie ocenenie. „Ľubovnianska nemocnica je už viac rokov lídrom medzi všeobecnými nemocnicami v transparentnosti a hospodárení. Pri spokojnosti pacientov je druhá najúspešnejšia. Z ukazovateľov kvality treba vyzdvihnúť najkratšie čakanie záchraniek na jej urgentnom príjme,“ vyšlo z hodnotenia.

Nováčikom medzi tromi najúspešnejšími všeobecnými nemocnicami je minulý rok piata - Dolnooravská nemocnica s poliklinikou Dolný Kubín, ktorá patrí pod zriaďovateľskú pôsobnosť žilinskej župy. Výrazne nadpriemerná je v oblasti kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Na treťom mieste vystriedala komárňanskú nemocnicu zo siete nemocníc AGEL, s ktorou si vymenili pozície. Štvrtá zostala, tak ako vlani, štátna akciovka – Nemocnica Poprad.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc:
Zobraziť galériu (10)
Veľké porovnanie slovenských nemocníc:
Zobraziť galériu (10)
Veľké porovnanie slovenských nemocníc:
Zobraziť galériu (10)

Viac o téme: RebríčekNemocniceINEKONemocnica roka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu