Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Krajčí sa voči kritike rezortu zdravotníctva dôrazne ohradil: Radikálne odmieta slová o utopických víziach

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) odmieta, že by bola jeho príprava plánu obnovy a odolnosti utópia. Voči kritike rezortu zdravotníctva sa dôrazne ohradil. Ministerstvo sa podľa neho snaží zakryť vlastnú neschopnosť hľadaním imaginárneho vinníka.

"Komponenty a míľniky Plánu obnovy a odolnosti SR za zdravotníctvo boli nastavené pod mojím vedením ako vzorové pre ostatné rezorty. Radikálne odmietam, že to boli 'utopistické vízie'," uviedol Krajčí. Podotkol, že plán obnovy vychádza z reformy siete nemocníc, ktorou boli investície podmienené, pričom mali byť z viacerých dôvodov strategicky alokované práve do štátnych koncových nemocníc. Tie podľa neho už počas prvého roka vládnutia začali s prípravami svojich projektových zámerov. "Svedčiť o projektových prípravách a ich realizovateľnosti môžu moji nominanti v štátnych nemocniciach, ktorí boli po nástupe súčasného ministra väčšinou okamžite vymenení," priblížil Krajčí.

archívne video

Lengvarský sa cíti normálne, kritike predchodcu Krajčího o tom, že má nejaké iné noty, nerozumie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Súčasné vedenie rezortu založilo ZIA v júni 2021

Poukázal na to, že projektovú prípravu nemocníc mala mať po prijatí plánu obnovy v apríli 2021 na starosti Zdravotnícka implementačná agentúra (ďalej ZIA). Doplnil, že súčasné vedenie rezortu založilo ZIA v júni 2021, no jej vedenie vybralo až v polovici septembra. Ministerstvo podľa neho reálne nepodporilo jej fungovanie, blokovalo jej financovanie a napriek záujmu zo strany jej vedenia jej neumožnilo spoluprácu s nemocnicami. "Aktuálne vyjadrenie ministra zdravotníctva má zjavne potrebu vytvárať len akési chabé alibi proti overiteľným faktom, že samotné ministerstvo 'pochovalo' vlastnú implementačnú agentúru, ktorá mala zabezpečiť úspešnú implementáciu štátnych projektov z plánu obnovy a implementovať investičný plán pre slovenské nemocnice v horizonte nasledujúcich 20 rokov," uviedol Krajčí.

Rokovanie NR SR
Zobraziť galériu (3)
Rokovanie NR SR  (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaMarek Krajčíútopický plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu