Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kľúčový okamih je tu: Matovič sa pred poslancov postavil s rozpočtom! Rozprava sa začala

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Kľúčový zákon z dielne Igora Matoviča je v parlamente. Poslanci majú na stoloch zákon o štátnom rozpočte na rok 2023, ktorého schválenie alebo neschválenie bude mať výrazné dopady na to, ako bude štát budúci rok fungovať. Politickú podporu medzi poslancami totiž istú ani zďaleka nemá a čoraz častejšie sa zo všetkých strán skloňuje slovné spojenie „rozpočtové provizórium.“

Aktualizované 14:35 Parlamentný výbor pre zdravotníctvo odobril pozmeňujúci návrh k vzdelávaniu zdravotníkov. Predložil ho poslanec Marek Krajčí (OĽANO). Ide o ďalšiu požiadavku Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Plénu Národnej rady (NR) SR ho odporúčajú schváliť.

Aktualizované 14:05 Opozičný Smer-SD navrhuje presunúť 3 miliardy eur v rámci štátneho rozpočtu na budúci rok na sociálnu oblasť, zdravotníctvo a školstvo. Pozmeňujúci návrh s týmto cieľom predniesol v stredu v pléne poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD). Opätovne však zdôraznil, že podmienkou podporenia rozpočtu je garancia predčasných volieb.

Kľúčový okamih je tu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 13:35 Poslanec koaličného OĽANO Milan Kuriak reagoval na vystúpenie Mariána Viskupiča s tým, že štátny rozpočet bol vypracovaný v súlade s legislatívou SR. Podľa neho je jasné, že napriek mnohým rečiam zo strany SaS a opozície nemajú vôľu rozpočet podporiť ani v prípade, ak by sa mnohým pripomienkam vyhovelo. "Veľmi ma mrzí, že vám nejde o ľudí, ale ide vám o politické body a predčasné voľby," dodal Kuriak.

Aktualizované 13:18 Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu je podľa Viskupiča málo transparentný, rezignoval na konsolidáciu. Je to typický predvolebný populistický rozpočet. Viskupič poukázal na to, že rok 2023 je predvolebný, pričom aj vyspelejšie krajiny sa v takomto roku nesprávajú zodpovedne. "Práve rôzne rezervy a extrémne sumy na takéto kupovanie voliča charakterizujú predložený rozpočet," tvrdí. Snahou je podľa neho mať pripravené obrovské prostriedky na rozdávanie. Zopakoval, že do rozpočtu by mali byť zapracované aj výdavkové limity.

Zdôraznil zároveň, že hospodárenie Slovenska bude vysoko deficitné aj v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie (EÚ). Už to by podľa neho malo "zasvecovať nejaké kontrolky". Poznamenal, že výdavky štátneho rozpočtu pre budúci rok sú o 31 % vyššie ako príjmy štátu. Upozornil, že je potrebné šetriť. "My nedokážeme takto fungovať ďalej, jednoducho, populizmus má jedného dňa svoj smutný koniec, o čom by vedeli rozprávať Gréci," podotkol s tým, že pri rozpade verejných financií v konečnom dôsledku budú trpieť tí najzraniteľnejší.

Viskupič zároveň dodal, že na štátny rozpočet sa dá nazerať okrem odborného aj z politického hľadiska. "Vládna koalícia musí ukázať občanom, či, ako a s koho podporou bude v predvolebnom roku vládnuť," vyhlásil.

Aktualizované 12:36 Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) reagoval na Gyimesiho slová tým, že SaS je jasne opozičná strana. Zdôraznil, že rozpočet nepodporia v prvom rade preto, že je zlý. Skonštatoval, že ani Gyimesi, ani minister financií Igor Matovič (OĽANO) nepovedali nič k rozpočtu.

Kľúčový okamih je tu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 12:28 Poslanec OĽaNO György Gyimesi, krtorý vystúpil v rozprave ako prvý, uviedol, že legitímny dôvod nepodporenia návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok neexistuje. Dôvod je len politický. Gyimesi tvrdí, že Slovensko sa "rúti do záhuby" v prípade neschválenia rozpočtu a nastúpenia na rozpočtové provizórium. Podotkol, že keď štátny rozpočet neprejde, nebudú zvýšené platy pre lekárov, učiteľov ani energetická pomoc pre firmy. Pýtal sa, ako je možné na jednej strane konsolidovať a na druhej strane pomáhať. Prihováral sa najmä bývalému koaličnému partnerovi, strane SaS, ktorá sa podľa neho niekedy tvári ako mäkká, niekedy ako tvrdá opozícia.

Minister financií Igor Matovič vo svojej úvodnej reči vyzval poslancov, aby nazerali na návrh rozpočtu bez politikárčenia. "Ktokoľvek, kto dnes len na základe toho, že si povie, že ja mám tú moc stlačiť tlačidlo a slobodne sa rozhodnúť, že bude rozpočtové provizórium, tak sa správa zároveň nezodpovedne voči ľuďom, ktorých by tu mal zastupovať," vyhlásil

Bol by rád, keby poslanci pri rozpočte sledovali len záujem ľudí, ktorých zastupujú. Nesúhlasí s názorom, že ide o "katastrofálny" rozpočet. "Z 8-miliardového deficitu je tam priamo 7 miliárd eur o pomoci ľuďom," podotkol Matovič. Vystaviť ľudí rozpočtovému provizóriu je podľa neho "opľutie" verejného záujmu, ignorovanie záujmu núdznych ľudí a riskovanie s demokraciou na Slovensku.

Kľúčový okamih je tu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rekordný deficit a výdavky vyše 58 miliárd eur

Z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025, ktorý v polovici októbra schválila vláda, vyplýva, že deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu z tohtoročných takmer 5 %.

Deficit očistený o dočasné vplyvy budúci rok zodpovedá úrovni 3,1 % HDP, čo je blízko odhadu aktuálneho roka (2,9 % HDP). V ďalších rokoch by podľa plánu malo schodkové hospodárenie SR postupne klesnúť na 3,4 % HDP v roku 2024 a 2,7 % HDP v roku 2025.

Celkové príjmy verejnej správy by mali v budúcom roku dosiahnuť 50,579 miliardy eur a výdavky 58,451 miliardy eur, s deficitom na úrovni 7,9 miliardy eur. Príjmy štátneho rozpočtu majú podľa návrhu predstavovať 26,699 miliardy eur a výdavky 35,041 miliardy eur. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má v budúcom roku dosiahnuť 8,3 miliardy eur.

 

Kľúčový okamih je tu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Matovič označil provizórium za katastrofu

Minister financií ešte počas víkendu vyhlásil, že koaličné strany OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí urobia všetko preto, aby bol návrh v parlamente schválený. Ako uviedol, dúfa, že spolu nájdu 76 poslancov. Nespresnil však, ktorých poslancov mimo súčasnej menšinovej vládnej koalície by chceli osloviť, no pripustil, že by rozpočet mohli podporiť aj niektorí poslanci za stranu SaS. "Predpokladám, že možno aj v SaS sa pri hlasovaní o rozpočte nájdu zodpovední poslanci, ktorí rozpočet podporia a takýmto spôsobom ukážu, čo si myslia o Sulíkovi," povedal Matovič. Ešte pred pár týždňami, keď rozpočet schválila vláda, pritom Igor Matovič hovoril o podpore všetkých 150 poslancov. V podobnom duchu sa vyjadroval aj premiér Eduard Heger.

Ostro skloňované rozpočtové provizórium označil za katastrofu pre štát. "Rozpočtové provizórium má najväčšiu chybu tú, že beriete výdavky z predošlého roku. Keď prudko rastie inflácia, neviete dať ľuďom žiaden príspevok na energie ani na vyššie platy," povedal Matovič. Osem miliárd eur z navrhovaného rozpočtu by tak podľa ministra štát nemohol použiť. "Zároveň to musíte rozdeliť na 12 rovnakých dielikov počas roka v rovnakej výške a pre každú organizáciu v štáte, a to je približne 250 ďalších poddielikov," upozornil Matovič. Problémom podľa ministra je, že neminuté peniaze nie je možné prenášať do ďalších mesiacov a ani prerozdeľovať usporené financie v prospech iných štátnych organizácií. 

Archívne video: Vláda schválila štátny rozpočet na rok 2023

Vláda schválila štátny rozpočet na rok 2023 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Opozícia hovorí nie, dáva si podmienky

Opozícia sa sa to však Matovičovi uľahčiť nechystá. Podporiť ho odmietajú poslanci zo strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. Urobili by tak iba výmenou za predčasné parlamentné voľby a ich podmienkou by tiež boli zmeny navrhnuté opozíciou. "Ak vláda nevie vládnuť, nech príde za opozíciou, nech sa dohodneme na termíne predčasných volieb a garantujeme vám, že nájdeme riešenie na všetko," uviedol Pellegrini a pripomenul, že ide o rozpočet, ktorý narába s dvakrát vyššou sumou ako za jeho vlády.

Podobne sa vyjadruje aj strana Smer-SD. Ladislav Kamenický na finančnom výbore, ktorý rozpočet prerokoval koncom minulého týždňa, zopakoval, že by mu dali podporu len v prípade garancie predčasných volieb. 

Odmietavo sa na adresu rozpočtu opakovane vyjadruje aj SaS. "Nechceme, aby sme išli do zadlženia štátu, z ktorého sa nikdy nevymaníme," uviedla cez víkend Mária Kolíková.

Kľúčový okamih je tu:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Spokojná nie je ani Čaputová

Témy rozpočtu sa dotkla aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá  v utorkovej správe o stave republiky, ktorú predniesla v parlamente, označila prípadné rozpočtové provizórium za prehru všetkých. Ako ďalej uviedla, dúfa v rozumný kompromis vo vzťahu k vecným a opodstatneným výhradám voči návrhu rozpočtu. Vláde vyčítala, že nedeklarovala spôsob vyrovnania sa so sankciami dlhovej brzdy i neistotu, či v dôsledku schválenia rozpočtu neprídeme o financie z Plánu obnovy. 

Zuzana Čaputová v parlamente
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Čaputová v parlamente  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vláda doteraz nedeklarovala spôsob, ako sa vyrovná so sankciami dlhovej brzdy, keďže na rok 2022 sa predpokladá hodnota dlhu nad úrovňou piateho pásma dlhovej brzdy. Ani dnes, len pár dní pred hlasovaním o rozpočte, nie je zrejmé ani to, či v dôsledku jeho schválenia neprídeme o financie z Plánu obnovy," podotkla hlava štátu. Rozpočtové provizórium považuje za prehru všetkých. "Preto dúfam, že rozumný kompromis vo vzťahu k vecným a mnohokrát opodstatneným výhradám voči návrhu rozpočtu, prinesie pre jeho schválenie potrebnú podporu," vyhlásila.

Zároveň dodala, že v roku 2021 sa načas zlepšila udržateľnosť financií. "V súčasnosti však Rada pre rozpočtovú zodpovednosť opäť zaradila tento ukazovateľ do pásma vysokého rizika," podotkla. Poukázala na vyjadrenie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, podľa ktorej bol štátny rozpočet zostavený realisticky len pre najbližší rok a konsolidačná stratégia chýba už tretí rok po sebe.

Viac o téme: RozpočetMinister financiíOpozíciaIgor MatovičParlamentŠtátny rozpočet 2023Politická podpora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu