Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prečo som hlasoval proti? Nechcem spustiť lavínu, ktorá sa skončí až adopciami detí, vysvetľuje Vašečka svoj postoj

Vašečka vysvetľuje, prečo hlasoval proti návrhu. Zobraziť galériu (3)
Vašečka vysvetľuje, prečo hlasoval proti návrhu. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa nateraz nezavedie inštitút partnerského spolužitia. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neposunuli do druhého čítania návrh novely Občianskeho zákonníka z dielne SaS. Pre partnerov rovnakého pohlavia sa tak neponúka z dielne NR SR nič, čo by im aspoň zo základov administratívne pomohlo. Proti návrhu sa postavili aj takí konzervatívni poslanci ako Richard Vašečka. Ten vysvetľuje, prečo hlasoval ako hlasoval.

VIDEO Tlačová konferencia SaS a reakcia na hlasovanie:

SaS reaguje na stredajšie zmietnutie zákona o partnerskom spolužití zo stola (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Návrh mal podľa poslancov SaS zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Partnerské spolužitie malo byť možné podľa návrhu uzavrieť medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia, ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia. Zaviesť navrhovali oprávnenia v prospech spolužijúcich partnerov v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné.

OĽaNO s "voľnou rukou"

Zo 133 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 50, proti bolo 37, zdržali sa 15 poslanci a 31 nehlasovalo. Šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš ešte pred hlasovaním uviedol, že poslanci OĽaNO budú mať tzv. voľnú kartu. Piati poslanci za OĽaNO pôsobiaci v strane Kresťanská únia vopred avizovali, že návrh nepodporia.

Prečo som hlasoval proti?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NR SR)

Prečo som návrh napodporil? Nechceme spustiť lavíny, aké boli v zahraničí a končia adopciami detí

Vašečka v poslednom statuse argumentoval aj tým, že jeho hlasovanie proti malo ukotvenie aj v predvolebných sľuboch. "Pred voľbami sme vám sľúbili, že budeme v parlamente chrániť manželstvo ako zväzok muža a ženy. Preto som dnes nehlasoval za zavedenie registrovaných partnerstiev na Slovensku, tak ako za ne nehlasoval žiaden poslanec Kresťanskej únie," vysvetľuje.

Prečo som hlasoval proti?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

S týmto súhlasiť nebudeme

Ten si vysvetľuje dnešné odobrenie zákona ako možnú hrozbu či spustenie "lavíny". "Ak je to potrebné, sme ochotní pomôcť usporiadať majetkové práva osôb žijúcich v spoločnej domácnosti – tak ako to máme v Programovom vyhlásení vlády. Nie sme však ochotní súhlasiť s niečím, o čom vieme aj na príklade množstva iných krajín, že spúšťa lavínu, na konci ktorej sú adopcie detí pármi rovnakého pohlavia či trestanie ľudí za ich nesúhlas s takýmito vecami," obáva sa Vašečka, ktorý vraj cíti hlboký smútok z vraždy na Zámockej ulici.

Jeho celý status si môžete prečítať nižšie.

 

PREČO SOM NEPODPORIL REGISTROVANÉ PARTNERSTVÁ Vražda dvoch ľudí na Zámockej, ktorá sa udiala minulý týždeň – podobne...

Posted by Richard Vašečka on Wednesday, October 19, 2022
Viac o téme: HlasovanieReakciaRichard VašečkaNávrh zákonaPartnerské spolužitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu