Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šéf SOPK vyzval vládu na urýchlené prijatie plánu boja s vysokými cenami energií

Peter Mihók
Peter Mihók (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Zatiaľ čo vláda pravidelne hovorí o nutnosti bojovať s vysokou infláciou v súvislosti s občanmi, súčasne zabúda na likvidačné podmienky z pohľadu podnikateľských subjektov. V stredu to uviedol predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók a zároveň vyzval vládu k urýchlenému prijatiu národného plánu boja s vysokými cenami energií. Tento plán podľa neho musí paralelne pokrývať zvýšené náklady domácností aj firiem.

"Ide o spojené nádoby, lebo neriešenie drastického nárastu cien energií súčasne komplikuje situáciu občanov z hľadiska ich zamestnanosti či cenovej úrovne výrobkov," uviedol Mihók. Firmy v dôsledku vyšších nákladov strácajú svoju konkurenčnú schopnosť na zahraničných trhoch aj doma oproti výrobcom z krajín, ktoré už takéto opatrenia v prospech podnikateľov prijali vrátane viacerých krajín Európskej únie. "Čakanie na riešenie situácie na úrovni Európskej únie je výhovorkou, ktorá dnes už neobstojí. Firmy sú nútené obmedzovať a v nejednom prípade aj zastaviť výrobu," zdôraznil Mihók.

Hirman na prvej vláde ohľadom cien energií upokojuje verejnosť, nie je dôvod na paniku

Hirman na prvej vláde ohľadom cien energií upokojuje verejnosť, nie je dôvod na paniku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Reštart bude podľa šéfa SOPK v dôsledku takejto trhovej pozície veľmi komplikovaný, ak vôbec možný. Upozornil, že hrozí kolaps slovenského priemyslu prakticky vo všetkých jeho odvetviach. Nie je totiž možné zodpovedne pripraviť plány a rozpočty firiem na budúci rok, a preto záver roka môže byť poznačený lavínou ukončovania výroby vo viacerých segmentoch trhu. Riešenie Mihók vidí v zavedení regulovaných cien elektrickej energie a plynu za jasne stanovených a garantovaných podmienok.

Viac o téme: VládaPeter MihókEnergetická krízaSOPK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu