Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Unesené deti Fatima a Husein sú v Libanone

Fatimu a Husein odviedol otec do Libanonu.
Fatimu a Husein odviedol otec do Libanonu. (Zdroj: Nový Čas)

DUBNICA NAD VÁHOM - Matke svitla iskierka nádeje! Keď deti Daniely Hammoud (35) išli s otcom na výlet do bojnickej zoo, nič zlé netušila. Domov sa však nevrátili. Ich otec Mahmud Hammoud (39) ich uniesol!

Po troch mesiacoch bezsenných nocí sa Daniela teraz dočkala prvej dobrej správy. Jej Fatima a Husein sa našli - sú v Libanone. Aj napriek tomu sa deti domov ešte nevrátia. Naše diplomatické úrady v spolupráci z Interpolom sa však o to budú snažiť.

Mahmud Hammoud s deťmi putoval do Bejrútu cez Nemecko a Taliansko na falošné portugalské pasy. „Už som s nimi telefonovala. Sú zmanipulované, otec im vravel, že ich nechcem. Boli prekvapené, že volám,“ povedala Daniela, ktorá sa to dozvedela pred pár dňami.

Deti zmizli 9. februára. S otcom Mahmudom išli na jednodňový výlet do Bojníc, z ktorého sa už nevrátili. Otec Fatimy a Huseina najskôr volal Daniele, že budú spať u kamaráta. Potom ju už len kontaktovali Mahmudovi príbuzní. Povedali jej, že Mahmud má s deťmi namierené do Libanonu, a keď chce, môže tam žiť s nimi.

Daniela únos nahlásila na polícii a začal ich hľadať aj Interpol. Potom súd predbežne zveril deti do opatery matke a na Mahmuda vydal zatykač, ktorý však platí iba na Slovensku. Hammoudovci sú od vlaňajšieho apríla v rozvodovom konaní. Daniela sa s manželom vrátila na Slovensko pred štyrmi rokmi po sedemročnom pobyte Libanone.

„Teraz žijú u jeho príbuzných už asi tri týždne. Majú sa dobre a sú v poriadku,“ hovorí zronená Daniela. Nevie, kedy a či vôbec sa deti podarí dostať späť. Okrem slovenského občianstva majú Fatima a Husein aj libanonské. V arabských krajinách má právo na deti otec.

ČO BUDE NASLEDOVAŤ

„Libanon nie je zmluvnou stranou medzinárodného dohovoru o predchádzaní únosom detí, čím je riešenie situácie sťažené,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Naši diplomati si myslia, aj na základe skúseností z iných európskych krajín, že najlepším by bol dohovor medzi rodičmi. Úrady sa budú snažiť zabezpečiť pravidelný kontakt matky s deťmi. Slovenská pobočka Interpolu už informovala libanonskú, že na Mahmuda je u nás vydaný zatykač a je stíhaný pre ohrozenie práv tretej osoby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu