Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súdna rada nezvolila kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Súdna rada SR nezvolila v pondelok kandidáta na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu. Vo voľbe neuspela jediná kandidátka, sudkyňa a predsedníčka senátu Najvyššieho správneho súdu SR Katarína Benczová.

"Nemám na to čo povedať. Súdna rada rozhodla tak, ako uznala za vhodné," uviedla kandidátka po voľbe, v ktorej jej chýbal k zvoleniu jeden hlas. Do funkcie ju navrhla členka Súdnej rady Elena Berthotyová.

Súdna rada má už dlhodobo problém zvoliť kandidáta na pozíciu sudcu Všeobecného súdu. Momentálne zastupuje Slovensko druhé funkčné obdobie Juraj Schwarcz, ktorému sa končí mandát 31. augusta. Podľa predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka sa veľmi obozretne a s patričnou starostlivosťou pristupuje k posudzovaniu predpokladov na takýto prestížny medzinárodný post.

"Pani Benczová je v mojich očiach vynikajúca sudkyňa. Keby sme mali viac takých sudkýň, tak by sme boli na tom veľmi dobre. Ale, bohužiaľ, tie požiadavky na medzinárodný súdny orgán sú oveľa vyššie," vyhlásil Mazák. Tie podľa neho Benczová zatiaľ nespĺňa.

Ricziová je kandidátkou na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ

Kandidátkou na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu sa stala druhýkrát Beatrix Ricziová. Vo funkcii pôsobí od 6. júla tohto roka. "Dva mesiace nie sú žiadny mandát. Už aj do prvej voľby som išla s tým, že sa budem uchádzať o druhú kandidatúru," vyhlásila Ricziová. Súdna rada nedokázala zvoliť vhodného kandidáta na dodatočného sudcu od roku 2016. Ricziová, ktorú navrhla do funkcie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) a predseda Súdnej rady Ján Mazák, jednoznačným víťazstvom v pondelkových voľbách obhájila svoju pozíciu dodatočnej sudkyne spred dvoch mesiacov.

Vysvetlila, že pri voľbe dodatočného sudcu je potrebné, aby mal kandidát skúsenosti s právom EÚ, či vedomosti o procesných pravidlách súdu. "Ak na to niekto má kvalifikáciu, určite jazyky a právo EÚ, tak sa do toho oplatí ísť. Samozrejme, Slovensko má obsadiť aj ten druhý post," uviedla kandidátka, poukazujúc na druhý mandát sudcu Všeobecného súdu. Ten ostal po pondelkovej voľbe Súdnej rady stále neobsadený.

Medzi funkciou dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ a pozíciou sudcu Všeobecného súdu nie je podľa Ricziovej žiadny rozdiel. "Od reformy 2015 sú obidva posty rovnocenné, každý štát má právo na dvoch sudcov. U nás sa to stále z nejakého dôvodu volá dodatočná sudkyňa, ale jednoducho sú to dva rovnocenné posty," vysvetlila kandidátka.

Viac o téme: VoľbyKandidát Súdna rada SRVšeobecný súd EÚBeatrix Ricziová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu