Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Samosprávy Trnavského kraja organizujú protest v Trnave: Ich finančná situácia je mimoriadne vážna

Na snímke v popredí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Zobraziť galériu (2)
Na snímke v popredí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

TRNAVA – Protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce pripravuje na pondelok 22. augusta v Trnave regionálne združenia miest a obcí (ZMO) Trnavského samosprávneho kraja. Uskutoční sa so začiatkom o 11.00 h na Trojičnom námestí, informovala o tom kancelária ZMO regiónu JE Jaslovské Bohunice. Protestom chcú upozorniť na mimoriadne vážnu finančnú situáciu miestnej samosprávy.

"Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) opakovane poukazuje na legislatívne zmeny, ktoré majú negatívny dosah na rozpočty miest a obcí," uvádzajú organizátori k zhromaždeniu s tým, že mestá a obce smerujú ku krachu a nútenej správe. Vládnymi opatreniami prichádzajú samosprávy podľa nich totiž o stovky miliónov eur. Ako však tvrdia, na vykrytie prudkého rastu výdavkov spôsobeného zvyšovaním platov vo verejnej správe, v školstve, ako aj rekordnou infláciou obce nevyhnutne potrebujú primerané, nie iba symbolické zvýšenie príjmov.

Na snímke v popredí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger počas tlačovej konferencie ZMOS k výsledkom rokovania mimoriadneho snemu v Senci.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke v popredí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger počas tlačovej konferencie ZMOS k výsledkom rokovania mimoriadneho snemu v Senci.  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Finančná situácia miestnej samosprávy je dnes preto podľa ZMO mimoriadne vážna. Spoluorganizátori ZMO Záhorie, ZMO Galantsko-Šaliansko a ZMO Žitný ostrov pozývajú na účasť predstaviteľov miest a obcí, zamestnancov obecných a mestských úradov a obyvateľov regiónu. ZMOS plánuje protestné zhromaždenie v Bratislave v druhý deň septembrového snemu, naplánovaného na 8. a 9. septembra.

Ministerstvo financií koncom júla upozornilo, že niekoľkokrát navrhlo samosprávam viacero možností, ako v odôvodnených prípadoch kompenzovať výpadky príjmov či zvyšujúce sa výdavky. Ide podľa neho o poskytnutie kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií, úpravu daňového mixu, zníženie finančnej záťaže, ale aj odpustenie časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti či iné riešenia. Rezort poznamenal, že očakáva aj individuálne kvantifikácie dotknutých samospráv. Niektoré samosprávy podľa ministerstva už jeho pomoc využili.

Viac o téme: FinancieProtestSamosprávyZMOSTrnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu