Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčšou blížiacou sa výzvou je rozhodovanie NSS o volebných sťažnostiach, tvrdí Pavol Naď

Na snímke zvolený kandidát na predsedu Najvyššieho správneho súdu Pavol Naď Zobraziť galériu (2)
Na snímke zvolený kandidát na predsedu Najvyššieho správneho súdu Pavol Naď (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Najväčšou výzvou pre Najvyšší správny súd (NSS) SR bude v druhom polroku 2022 rozhodovanie o volebných sťažnostiach. Uviedol to predseda NSS SR Pavol Naď.

"Na jeseň 2022 čakajú SR voľby do orgánov územnej samosprávy a vyšších územných celkov, ktorých priebeh a výsledky z hľadiska zákonnosti a ústavnosti sú predmetom rozhodovacej činnosti NSS SR. Je to naša najdôležitejšia úloha v druhom polroku 2022," zdôraznil Naď. NSS SR funguje od augusta 2021. Kým prvý rok činnosti označuje Naď ako obdobie náročného štartu a rozbehu súdu, druhý rok fungovania má byť stabilizačným obdobím. "Budeme si v ňom povinní odpovedať v rámci vedenia súdu na mnohé čiastkové otázky týkajúce sa fungovania súdu a kancelárie súdu," dodal.

Najväčšou blížiacou sa výzvou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V roku 2023 chce udržať výkonnosť všetkých senátov na takej úrovni, aby pri dodržaní požiadaviek na vysokú kvalitu rozhodovania skrátili priemernú dĺžku konania v kasačných veciach na jeden rok a v disciplinárnych veciach na lehotu troch - štyroch mesiacov od nápadu veci na súd. NSS SR začal svoju činnosť vykonávať na začiatku augusta 2021. Hierarchicky má postavenie ako Najvyšší súd SR. Okrem správneho súdnictva a disciplinárok má za úlohu rozhodovať aj o volebných sťažnostiach.

Viac o téme: VýzvaSťažnostiPavol NaďNSS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu