Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hygienici varujú: TIETO jazerá a kúpaliská nie sú bezpečné! Mali by ste sa im vyhnúť

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pokiaľ nepatríte medzi otužilcov, posledný týždeň ste zrejme pri vode veľa času nestrávili. Už o pár dní však opäť udrú tropické letné horúčavy a pre mnohých bude zrejme najlákavejšie stráviť ich pri jazerách či na kúpaliskách. Nie všetky vodné plochy sú však na kúpanie vhodné.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva pokračovali v kontrolách pripravenosti na kúpaciu sezónu, odberoch vzoriek na kúpaliskách a vodách na kúpanie, kontrolách hygienického stavu kúpalísk a v monitorovaní kvality vody na kúpanie na prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa.

Hygienici varujú: TIETO jazerá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

„V 28. týždni bola na základe ostatných odberov vzoriek vyhovujúca kvalita vody na kúpanie na 11 prírodných kúpaliskách a na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva.

Hygienici varujú: TIETO jazerá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

Hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie nevyhoveli na základe laboratórnych výsledkov vzorky vody odobrané na troch odberných miestach vodnej nádrže Ružín v okrese Gelnica - SKI, Chaty a prítoky. Podľa hygienikov výsledky laboratórnych analýz preukázali prekročenie medznej hodnoty biologického ukazovateľa chlorofyl-a a tiež zvýšený počet cyanobaktérií. „V dôsledku zvýšenia počtu cyanobaktérií sa kúpanie neodporúča pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom na Plážovom kúpalisku JAZERO v Košiciach; začiatkom 29. týždňa je naplánovaná aplikácia prípravkov na zlepšenie kvality vody,“ odkázali.

undefined
Zobraziť galériu (5)
undefined  (Zdroj: Getty Images/DuxX)

Voda nie je vhodná na kúpanie ani na prírodnej vodnej ploche Štrkovisko Čaňa. „Na základe ostatných odberov vzoriek vôd na kúpanie odporúčanú hodnotu nespĺňal ukazovateľ farba na lokalitách Plavecký Štvrtok a Malé Leváre; voda na kúpanie v ostatných, zdravotne významných ukazovateľoch bola vyhovujúca. Znížená priehľadnosť bola zistená na Jazere Úhorná, VD Kráľová, Kaskády, Šintavské bane. Na Lipovine - Bátovce okrem priehľadnosti odporúčanú hodnotu nespĺňal aj ukazovateľ farba. Farba patrí medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a je vyšetrovaná nad rámec povinných ukazovateľov,“ podotkli.

Hygienici tiež upozornili, že počas sezóny 2022 nebude na kúpanie využívaná VN Ružiná z dôvodu jej napúšťania.

Hygienici varujú: TIETO jazerá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Umelé kúpaliská

Hygienici tiež uviedli, že o sa týka umelých kúpalísk, tak prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie bolo preukázané na základe ostatných odberov napríklad v jednom bazéne na Kúpalisku Čajka v Bojniciach, na troch detských bazénoch na Kúpalisku v Rožňave, respektíve v bazénoch v Národnom centre vodného póla Nováky, na Biokúpalisku Resort - Levočská Dolina.

Kvalita vody nevyhovela tiež vo whirlpool pri detskom bazéne a whirlpool pri neplaveckom bazéne bazéne na Kúpalisku Zelená Žaba Trenčianske Teplice. Na kúpaliskách boli nariadené opatrenia a opakovaný odber vzoriek na kontrolu kvality bazénovej vody.

Viac o téme: JazeráKúpaliskáHygieniciKvalita vodyÚrad verejného zdravotníctva SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu