Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Šok v Progresívnom Slovensku: Končí už druhý predseda, Bihariovú nahradí tento mladík

Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska Zobraziť galériu (3)
Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už onedlho tu bude snem strany Progresívne Slovensko, na ktorom sa rozhodne o budúcnosti a ďalšom smerovaní tohto subjektu. Prekvapenie však nastáva na najvyššej pozícii, ktorú doteraz zastávala Irena Bihariová. Ta podľa všetkého už nebude kandidovať na pozíciu predsedníčky hnutia, ale vystrieda ju podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka!

Progresívne Slovensko to uvádza v tlačovej správe. "Jediným kandidátom na predsedu Progresívneho Slovenska je Michal Šimečka. Súčasná predsedníčka Irena Bihariová kandiduje na post podpredsedníčky hnutia," uvádza strana.

Progresívne Slovensko odštartovalo 72-hodinový protest a petíciu proti prijatiu zákona obmedzujúceho interrupcie
Zobraziť galériu (3)
Progresívne Slovensko odštartovalo 72-hodinový protest a petíciu proti prijatiu zákona obmedzujúceho interrupcie  (Zdroj: Topky/Maarty)

Nie som prilepená k stoličke, argumentuje Bihariová

Bihariová má svoje dôvody, prečo už nekandiduje. "V Progresívnom Slovensku to nikdy nebolo o jednom človeku a ja tiež nie som prilepená na stoličke predsedníčky. Vojna na Ukrajine spôsobila, že témy zahraničnej politiky sú a v najbližšom čase budú vo verejnom priestore kľúčové, preto považujem Michala Šimečku za najvhodnejšieho predsedu nášho hnutia," uviedla Bihariová.

Šimečka podľa nej potvrdil svoje kvality aj tým, že uspel ako kandidát na podpredsedu Európskeho parlamentu.

Pôjde o zápas o demokraciu, vysvetľuje Šimečka svoj krok

Sám Šimečka má svoje ambície kandidovať za predsedu hnutia zhrnuté spolu s blížiacimi sa voľbami do parlamentu v roku 2024. "Slovensko čaká neskutočne náročné obdobie - pokračujúca vojna na Ukrajine a obrovská geopolitická neistota, skokové zdražovanie potravín, energií a bývania, stúpajúca nevraživosť v spoločnosti. Robert Fico s fašistami to všetko zneužívajú a parlamentné voľby 2024 budú v skutočnosti zápasom o demokraciu a európsku budúcnosť Slovenska. Som presvedčený, že ak má tento zápas Slovensko vyhrať, bude potrebovať silné PS. Ako podpredseda Európskeho parlamentu preto využijem všetky svoje kontakty, skúsenosti a možnosti, aby demokracia a európska budúcnosť Slovenska odolali hrozbám extrémistov a populistov," vyhlásil Šimečka.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (3)
Michal Šimečka  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Na pozíciu podpredsedníčok a podpredsedov hnutia kandiduje okrem Bihariovej aj Zora Jaurová, Lucia Plaváková, Martin Hojsík, Michal Truban a Tomáš Valášek. Na 12 pozícií členiek a členov Predsedníctva kandiduje dovedna 30 kandidátiek a kandidátov. Snem PS sa uskutoční v sobotu 7. mája v Bratislave.

Nikam neodchádzam, sľubuje Bihariová

Bihariová ešte na sociálnej sieti osvetlila ďalšie dôvody, prečo už nechce byť predsedníčkou strany. "Poučená veľkými očakávaniami pred parlamentnými voľbami a o to ťažším precitnutím po ich prehre som si nekládla príliš opovážlivé ciele – vedela som, že v mimoparlamentnej pozícii, mimo mediálnej pozornosti, s chatrným rozpočtom a prirodzene ochladnutou motiváciou hnutia, by bolo opovážlivé ašpirovať na čísla z prieskumov, akých sa nám podarilo dotknúť len na chvíľu po triáde úspechov v komunálnych, prezidentských a európskych voľbách," tvrdí Bihariová s tým, že nikam neodchádza a na sneme bude, už ako bolo vyššie zmienené, kandidovať na post podpredsedníčky strany.

 

NA NASTÁVUJCOM SNEME SA UŽ NEBUDEM UCHÁDZAŤ O POST PREDSEDNÍČKY PS Rozhodla som sa, že na našom májovom sneme sa už...

Posted by Irena Bihariová • Progresívne Slovensko on Tuesday, April 19, 2022
Viac o téme: VedenieStranaProgresívne SlovenskoMichal ŠimečkaIrena Bihariová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu