Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vietor potrápi väčšinu Slovenska: Meteorológovia varujú! Na horách sa môže vyskytnúť orkán

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na väčšine územia Slovenska sa môže vo štvrtok (17. 2.) výrazne rozfúkať, s mimoriadne silným vetrom treba počítať na horách. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého až tretieho stupňa. Informuje o tom na svojom webe. V niektorých severných okresoch sa môžu naďalej tvoriť aj snehové jazyka a záveje. Prechod studeného frontu môže byť výnimočne sprevádzaný aj búrkami.

Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom na horách platia pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Podľa meteorológov môže vietor dosiahnuť rýchlosť v priemere 110 až 130 kilometrov za hodinu, v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu, čo predstavuje "mohutnú víchricu až orkán".

Vietor potrápi väčšinu Slovenska
Zobraziť galériu (3)
Vietor potrápi väčšinu Slovenska  (Zdroj: shmú.sk)

Výstrahy druhého stupňa platia predbežne pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. Rýchlosť vetra môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu, v priemere môže vietor na hrebeňoch hôr dosahovať rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, čo je "silná až mohutná víchrica."

So silnejším vetrom na horách treba počítať aj v niektorých severných okresoch západného Slovenska, ale i na strednom Slovensku aj na východe krajiny, kde platia výstrahy prvého stupňa. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, v priemere sa jeho rýchlosť na hrebeňoch hôr môže pohybovať okolo 75 kilometrov za hodinu, čo predstavuje víchricu.

Vietor potrápi väčšinu Slovenska
Zobraziť galériu (3)
Vietor potrápi väčšinu Slovenska  (Zdroj: shmú.sk)

Silnejšiemu vetru sa nevyhne ani väčšina západného Slovenska, pre ktoré platia výstrahy druhého stupňa. Vietor môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 60 až 70 kilometrov za hodinu, v nárazoch 85 až 105 kilometrov za hodinu. Výraznejšie sa rozfúka aj na strednom Slovensku a severných okresoch východného Slovenska. Meteorológovia očakávajú priemernú rýchlosť vetra 45 kilometrov za hodinu, v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: PočasieVietorOrkánVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu