Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šeliga sa posadil za jeden stôl s Kaliňákom: Ostrá výmena názorov o zmluve s USA!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Výsledok hlasovania o obrannej zmluve DCA medzi SR a USA v Národnej rade SR môže byť veľmi tesný. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to pripustil poslanec parlamentu a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Podľa neho to bude dôsledok veľkého tlaku, ktorý má byť vytváraný na poslancov, súhlasiacich s uzavretím zmluvy. Jeho oponent v diskusii, člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák spochybnil opodstatnenie samotnej zmluvy, v ktorej navyše vidí rozpor s Ústavou SR.

Protiústavným je podľa Kaliňáka vzdávanie sa časti práv Slovenska v prospech USA, upozorňuje tiež na obmedzenie kontroly prítomnosti a činnosti amerických vojakov na území SR. Nerozumie, prečo sa táto zmluva, navyše v takom chvate, vôbec uzatvára v kontexte napätej situácie na Ukrajine, keď je SR navyše chránená ako členský štát NATO. "Čo nám dáva táto zmluva, čo nám nemôže poskytnúť NATO a čo nám poskytne USA?“ pýta sa Kaliňák, ktorý spochybňuje celkovo nevyváženosť zmluvy.

Šeliga zdôraznil, že zmluva je štandardnou dohodou, ktorú podpísali iné členské krajiny NATO. Upozornil, že zmluva posilní bezpečnosť krajiny a prinesie prostriedky pre modernizáciu slovenských ozbrojených síl a vojenskej infraštruktúry. "Akákoľvek prítomnosť zahraničných vojsk na území Slovenska je podmienená súhlasom parlamentu," pripomenul. Kaliňákovu interpretáciu považuje za cielené zavádzanie, ktoré má vyvolať strach a vytĺkať politické body.

Šeliga sa posadil za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Nech prezidentka podá žalobu, tvrdí Kaliňák

V prípade, že prezidentka SR Zuzana Čaputová skutočne podnikne právne kroky voči tvrdeniam politikov o americkom vplyve na jej osobu, advokát a člen predsedníctva strany Smer-SD Robert Kaliňák je pripravený obhajovať lídra strany Roberta Fica. "Veľmi odporúčame, aby pani prezidentka podala takúto žalobu, nech sa na súde ukáže pravda," uviedol v televíznej diskusii Kaliňák.

Šeliga sa posadil za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Prezidentka v stredu (2. 2.) v rozhlasovej relácii rádia Expres uviedla, že zvažuje prípadné právne kroky v súvislosti s vyjadreniami politikov, ktoré hovoria o jej podriadenosti americkej administratíve. Viackrát podobné narážky vyslovil na sociálnej sieti aj predseda Smeru-SD.

"Takéto výroky sú absolútne nezodpovedné, pretože sú klamstvom. A som presvedčená o tom, že ľudia, ktorí ich tvrdia, vedia, že klamú, že to nie je náhodné. Je to politická hra, ale toto je za hranicou politickej kultúry alebo toho, čo je vhodné. Dokonca si myslím, že aj za hranicou toho, čo je zákonné," uviedla v rádiu v tejto súvislosti prezidentka.

Viac o téme: ZmluvaUSAJuraj ŠeligaDCA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu