Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

ŠTS otvoril proces s ôsmimi obžalovanými zo zločineckej skupiny Sereďania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BÁNSKA BYSTRICA – Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica otvoril v stredu proces v kauze zločineckej skupiny nazývanej Sereďania, ktorá pôsobila v Seredi, Galante, Šali a v okolí.

Úrad špeciálnej prokuratúry (UŠP) viní ôsmich členov gangu, z nich je jeden na úteku, z 12 skutkov. Sú nimi založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, rozsiahla násilná a ekonomická trestná činnosť vrátane úkladnej vraždy. Rovnako aj ublíženie na zdraví a pokračovací obzvlášť závažný zločin krádeže kamiónových súprav s nákladom, nákladných motorových vozidiel či pracovných strojov. Išlo o dlhodobú trestnú činnosť, škody sa pohybujú rádovo v miliónoch eur.

Hlavné pojednávanie sa uskutočnilo v Banskej Bystrici

Hlavné pojednávanie sa v stredu uskutočnilo za múrmi Ústavu na výkon väzby a výkonu trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici. „Ide o obžalobu, kde je žalovaná rozsiahla násilná aj ekonomická trestná činnosť zločineckej skupiny Sereďania, ktorú v minulosti viedol nebohý Maroš Kováč. V rámci toho je zažalovaná aj úkladná vražda. Začína sa postupne rozpletať trestná činnosť aj tejto zločineckej skupiny na základe výpovedí spolupracujúcich osôb, ktoré boli členmi alebo boli činné pre skupinu,“ konštatoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

ŠTS otvoril proces s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obžalovaný Taufer je odsúdený v Rakúsku

Obžalovaný Peter Taufer je právoplatne odsúdený v Rakúsku, kde si odpykáva trest odňatia slobody, a dočasne ho prevzali na Slovensko na účely konania. V súčasnosti sa koná o uznaní rozsudku z Rakúska. Na Slovensku sa ho týkajú aj iné kauzy, ktoré sú v prípravnom konaní. Ide o obdobnú trestnú činnosť, ktorú dlhodobo páchal.

Podľa obhajcu Taufera Rudolfa Guniša jeho klient tvrdí, že je nevinný a odmieta všetkých 12 skutkov, ktoré mu kladie za vinu obžaloba. Nie sú údajne relevantné dôkazy a svedkovia nie sú hodnoverní.

Viac o téme: Zločinecká skupinaŠpecializovaný trestný súdSereďania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu