Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Podnikateľ Zoroslav Kollár nakoniec na slobodu nepôjde: Najvyšší súd mu predĺžil väzbu

Zoroslav Kollár
Zoroslav Kollár (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v marci rozhodol o prepustení podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollár z väzby. Najvyšší súd uznesenie zrušil a sám rozhodol o predĺžení väzby.

archívne video

Bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú, ktorá je obvinená v kauze Víchrica, prepustili z väzby (Zdroj: Ján Zemiar)

Zoroslav Kollár je stíhaný v kauze Víchrica spolu s bývalou podpredsedníčkou Najvyššieho súdu Jarmilou Urbancovou a expredsedom Okresného súdu Bratislava III Davidom Lindtnerom.

Podnikateľ Zoroslav Kollár z akcie Víchrica ide na slobodu: Sudca mu mal zrušiť väzbu

"Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí v trestnej veci JUDr. Zoroslava K., na podklade sťažnosti prokurátora, zrušil napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu v časti týkajúcej sa výroku, ktorým sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla o nepredĺžení väzby u obvineného a sám rozhodol tak, že väzbu obvineného predĺžil do 20. februára 2022. Senát sťažnosť obvineného proti uzneseniu ŠTS zamietol ako nedôvodnú," informovala Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu.

Zoroslav Kollár bol vo väzbe od posledného októbrového dňa minulého roka. Do väzby ho zobral vtedy ŠTS v Pezinku spoločne s bývalou podpredsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmilou Urbancovou a expredsedom Okresného súdu Bratislava III Davidom Lindtnerom. Dôvodom väzobného stíhania trojice obvinenej z prijímania úplatku, prípadne zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, bola obava z možného ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba.

Následne v prvej polovici novembra 2020 Najvyšší súd (NS) SR zamietol ich sťažnosti voči väzobnému stíhaniu. Vyhovel zároveň návrhu prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a rozšíril dôvody väzby o väzbu preventívnu. Trojicu zadržala NAKA 28. októbra v rámci akcie Víchrica.

Viac o téme: SťažnosťObvinenie Úrad špeciálnej prokuratúryZoroslav Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu