Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PROTEST pred ministerstvom spravodlivosti! Dosť bolo ignorácie, odkaz pre Kolíkovú: Stop súdnej mape

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA – Pred sídlom ministerstva spravodlivosti to vrie. Dôvodom sú novinky z dielne ministerky Márie Kolíkovej. Odborári totiž prišli predpoludním vyjadriť svoj nesúhlas s návrhom novej súdnej mapy.

Členovia Základnej organizácie Odborového zväzu zamestnancov justície pri Krajskom súde v Bratislave požadujú zachovanie súčasného stavu, odmietajú rušenie súdov. "Zvýšené náklady spojené s vami navrhovanou reformou justície budú znamenať zhoršenie životnej úrovne rodín zamestnancov, čo bude mať za následok ich odchod zo súdov," odkázali odborári ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.

Žiadajú ju, aby zachovala súčasné súdy a pracoviská súdov. Desiatky zhromaždených prišli s transparentmi "stop súdnej mape" či "dosť bolo ignorácie".

Protest pred ministerstvom spravodlivosti: Odborári odmietajú novú súdnu mapu (Zdroj: Topky - Maarty)

Pred budovou sa zhromaždili v čase rozporového konania k zásadným pripomienkam k novej súdnej mape, ktoré boli vznesené odborármi. "MS SR pri príprave súdnej mapy nezohľadnilo sociálne aspekty a požiadavky zamestnancov justície, ktorých pracovného a súkromného života sa nové usporiadanie súdov citeľne dotkne,“ uviedli v stanovisku, ktoré poskytol hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

PROTEST pred ministerstvom spravodlivosti!
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Odborári kritizujú, že rezort spravodlivosti stanovil termín rozporového konania krátko po skončení pripomienkovania. "Predkladateľ návrhov zákonov v extrémne krátkom čase 59 hodín po skončení pripomienkového konania, v rámci ktorého sa nemohol zodpovedne a reálne oboznámiť s obsahom pripomienok a starostlivo ich vyhodnotiť, stanovil termín rozporového konania," dodal hovorca.

Galéria: Protest pred ministerstvom spravodlivosti proti novej súdnej mape

Pripomienkové konanie k návrhom novej súdnej mapy skončilo v pondelok 4. októbra. Dovedna bolo v súvislosti so štyrmi zákonmi upravujúcimi obvody a sídla krajských i okresných súdov a tiež vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach vznesených 376 pripomienok. Z toho 240 zásadných. Zákon o zriadení správnych súdov možno pripomienkovať do 15. októbra.

Protest pred rezortom spravodlivosti: Ingrid Vrkočová po rokovaní na ministerstve (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

Kolíková hovorí o finančnom ohodnotení

Aktualizované 14:30 Ministerku Máriu Kolíkovú zastihli informácie o proteste na ministerskej rade v Luxemburgu. "Viem, že sú tu z ich strany prezentované obsahové pripomienky, ktoré súvisia s otázkou, aké sú istoty pre zamestnancov v nadväznosti na zmenu súdnej mapy," uviedla. 

Pripomenula, že v súvislosti s Bratislavou hovoria o tom, že sa spájajú bratislavské okresné súdy do jedného mestského súdu. Je to tak podľa nej určite iná situácia, ako keď sa spájajú obvody v rámci jednotlivých regiónov a keď sa to týka niekoľkých miest.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V každom prípade, ak aj dáme bokom ciele reformy súdnej mapy, ako lepšie podmienky pre sudcov aj pre personál, možnosť špecializácie sudcov na hlavné agendy, rýchlejšie a kvalitnejšie súdne rozhodnutia pre ľudí, tak vo vzťahu k zamestnancom je tu doložka vplyvov, kde rátame s tým, že ak dôjde k reforme na daných súdoch, tak sa musí zlepšiť finančné ohodnotenie zamestnancov, a okrem toho pre tých zamestnancov, kde sa zmenia podmienky ohľadom dochádzania, tak je tu nastavený príplatok 100 eur mesačne,“ dodala. 

Viac o téme: ProtestMinisterstvo spravodlivostiMária KolíkováSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu