Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bratislava zažila po mesiacoch skutočný blackout: Tentokrát za to nemohol koronavírus

Vo viacerých domácnostiach v Ružinove nemali elektrinu. Zobraziť galériu (5)
Vo viacerých domácnostiach v Ružinove nemali elektrinu. (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Viaceré mestské časti sa v pondelok večer zahalili do čiernej. Nie je za tým žiadne úmrtie, pointa je celkom jednoduchá – vypadla elektrina. Situácia spôsobila obrovské komplikácie. Podľa ZSE za to mohol technický problém, ktorý skomplikoval aj fungovanie dopravného podniku.

Ružinov, Podunajské Biskupice a Vrakuňa sa včera v noci zahalili do čiernej farby. Mohol za to výpadok elektrickej energie, ktorá mnohým narobila poriadne problémy. 

Už v noci Západloslovenská energetika, ktorá dodáva energiu do hlavného mesta, informovala, že evidujú rozsiahly výpadok elektriny, na ktorom pracujú. Presné príčiny však neboli známe.

Bratislava zažila po mesiacoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Marek Cepa)

45 minút bez elektriny

Podľa hovorkyne spoločnosti Michaely Dobošovej za výpadok mohla porucha na trafostanici Ostredky. Trafostanica sa nachádza kúsok od konečnej zastávky električiek na Astronomickej ulici, v smere na Hradskú.

Postihnutých bolo celkovo takmer 55 000 odberných miest, prevažná väčšina v mestskej časti Ružinov. K výpadku prišlo o 22.00 a dodávka bola postupne obnovovaná. Porucha bola odstránená o 22.45 h, kedy bola dodávka elektrickej energie obnovená už na všetkých dotknutých odberných miestach,“ uviedla pre Topky.sk Dobošová.

Bratislava zažila po mesiacoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR / Milan Kapusta)

Problémy dopravného podniku

Výpadok elektriny však nespôsobil problémy len obyvateľom mestských častí, ale aj bratislavskému Dopravnému podniku. V čase, kedy došlo k poruche, ešte podľa grafikonu premávajú trolejbusy do Podunajských Biskupíc a Vrakune, či električky do Ružinova. Podľa hovorcu mestskej firmy Martina Chlebovca približne o 22. hodine zaznamenal ich energodispečing výpadok napätia vo viacerých lokalitách Ružinova.

„A to na Gagarinovej, Prievozskej, Mierovej, Miletičovej, Svätoplukovej, Ružinovskej a v Trnávke. Z toho dôvodu bola do 22:43 prerušená premávka električiek linky č. 9 na Ružinovskej ulici a trolejbusov liniek 201, 202, 204, 205 a 212,“ informoval Topky.sk Chlebovec. Ako dodal, počas výpadku zabezpečil dispečing podniku odklon liniek a náhradnú dopravu.

Bratislava zažila po mesiacoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Marek Cepa)

Z mestskej časti Vrakuňa, kde rovnako došlo k výpadku elektriny, napísalli, že celý problém u nich trvalo asi 20 minút. "Starosta Martin Kuruc mal rozpozeraný dobrý film, o ktorý prišiel, o iných škodách nemáme vedomosť," uviedol Tomáš Zajac z miestneho úradu. 

Viac o téme: PoruchaProblémDPBRužinovVrakuňaZSEPodunajské BiskupiceOstredkyZápadoslovenská energetikaTrafostanica OstredkyVýpado elektriny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu